Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Freeszfe Egyesület kapta a TASZ zsűrijének SZABAD-díját

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tavalyi évben alapítványi modellbe kényszerített és autonómiájától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) otthagyó diákok és oktatók által alapított műhely, a FreeSZFE Egyesület kapta a Társaság a Szabdaságjogokért jogvédő egyesület idei SZABAD-díját – derült ki csütörtökön este a budapesti Stopper úszóházon tartott ünnepélyes díjátadó gálán.

Az indoklás szerint az egyetemi autonómiát védelmező egyetemi polgárok kiállásáért és az intézmény kötelékéből távozó hallgatókat segítő diplomamentő program megszervezéséért ítélte oda a TASZ zsűrije a fődíjat a FreeSZFE-nek.

2021 januárjában az egyetemről távozott oktatók, hallgatók és munkatársak megalakították a Freeszfe Egyesületet, aminek jelenleg 240 tagja van. A Vészkijárat program lehetőséget kínál az SZFE-ről kiiratkozott kb. 130 hallgatónak, hogy európai egyetemeken diplomázzanak, miközben tanulmányaikat a régi tanáraikkal folytatják.

Az egyesületet Csató Kata bábművész képviselte a rendezvényen, aki a másik nyolc SZABAD-díj jelölthöz hasonlóan egy tízperces beszédben idézte fel az SZFE polgárainak 2020 szeptemberében kezdődő önszerveződésének, ellenállásának, 71 napig tartó egyetemfoglalásának, a tanköztársaság megalapításának emlékezetes időszakát.

Csató beszédében elmondta: az egyetem volt munkatársai, diákjai és tanárai váltig hisznek abban, hogy lehet alternatívát teremteni, lehet szabadon művészetről beszélni, gondolkozni, vitatkozni, tanítani és tanulni ideológiamentesen. Felidézte, hogy a sokszor kilátástalannak tűnnő helyzetekben a közösségi gondolkodás és az erős szövetség kötötte össsze  a tüntető egyetemi polgárokat, amely erények – mint fogalmazott- szerinte kevéssé jellemzik a mai magyar társadalmat.

Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az egyetem épületét el kellett hagyniuk, az ellenállásuk nem bukott meg. Mint mondta, a FreeSZEFE továbbgondolja az egyetem 156 évét „egy új, nemezetközi felsőoktatási rendszer megteremtésének reményében, a nemzetközi egytemek példaértékű együttműködésének segítsével”. Beszédének végén Csató Kata az egyetemfoglalók himnuszává vált népdalátköltés, a „Hej a titkos egyetem” kezdetű dalt próbálta elkezdeni énekelni, de saját meghatottsága erősebbnek bizonyoult, ekkor a közönség vastapssal segítette ki a könnyeivel küszködő bábrendezőt.

A TASZ SZABAD-díjának közönségdíjasa idén Pál Marci lett, a melegek jogegyenlőségéért kiálló #acsaládazcsalád mozgalom elindítója, és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora.

A TASZ zsűrije idén összesen kilenc személy vagy szervezetet jelölt a díjra: a díjazottak mellett csütörtök este a színpadon mondhatta el beszédét

  • Bukovszki András, Balatonaliga partszakaszainak magánkézbe juttatása ellen küzdő önkormányzati képviselő
  • Fedorkó Boglárka és Ignácz Judit, az Ame Panzh (Mi öten) című, roma értelmiségi fiatalok által készített, roma közösség problémáiról szóló online beszélgetőműsor két állandó szereplője
  • Juhászné Pap Laura Edina, Az Egymásért-Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesület vezetője, aki tavaly a TASZ segítségével harcolta ki, hogy az épp felújítás alatt álló Dunakeszi Nagyállomás az eredeti tervekkel szemben mégis akadálymentes legyen
  • Szalay Anna Lilla, aktivista és influenszer, az első Down-szindrómával élő ember, aki címlapon szerepelt Magyarországon.
  • Dr. Szijjártó László gyermekorvos, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, azon orvosok egyike, aki a járvány alatt kendőzetlenül beszélt arról, hogy milyen káoszt okoznak az egészségügyben a koronavírust kísérő kormányzati intézkedések
  • Sztojka Edina roma származású ápolónő, aki a koronavírus-járvány idején írt arról a tapasztalatáról, hogy mennyire megrázó a számára, ahogy csak a „szkafandert” felvéve tekintik sokan teljes értékű embernek
  • Hárs Nóra és Kalina Yvette, akik a Csörögi Tanodában 2012 óta foglalkoznak a Pest megyei település roma gyerekeivel. A CSörögi Tanoda a csütörtöki gálán BOOKr Kids digitális mesetár kiadójának különdíját kapta meg, amellyel többek között a kiadó digitális tartalmaihoz való korlátlan hozzáférést is nyertek.

A TASZ idén harmadik alkalommal adta át a SZABAD-díjakat azoknak, akik  – a díj definíciója szerint – „egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel, és akik példamutató tettekkel álltak ki a változásért és közös ügyeinkért, mások életének jobbá tételéért”.

Tavaly a zsűri díját Orosz Bernadett kapta, aki az őt ért brutális támadás után a nyilvánosság elé állt és kiállt sorstársaiért, a bántalmazott nőkért; a közönségdíjat akkor Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta, akik közösségi támogatással valósítanak meg közszolgálati, a társadalmi párbeszédet elősegítő tájékoztatást. 2019-ben a zsűri szakmai díját Csordás Anett, az otthonápolás munkaként való elismeréséért sikerrel küzdő Lépjünk, hogy léphessenek mozgalom vezetője – jelenleg Budapest 06. választókerületének előválasztási képviselőjelöltje – kapta meg, a közönségdíjas pedig Farkas Norbert szociális munkás lett.

A 2021-es SZABADdíj jelöltjeinek részletes bemutatása a szavazás oldalán, a 444 felületén olvasható.

A csütörtöki díjáatadó gála és a beszédek az alábbi videóben nézhetők meg teljes terjedelmükben:

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce