Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyűlölet hullámai ellen kell dolgozni – üzente Ferenc pápa Budapesten

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ferenc pápa zsidók és keresztények egységét szorgalmazta az antiszemitizmussal szemben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtti találkozón – írja az MTI.

A katolikus egyházfő vasárnap reggel érkezett meg Budapestre a NEK zárómiséjére. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis, vagyis a városért és a világért bemutatott szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. A zárómise előtt Ferenc pápa Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával (MEÖT) és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával is találkozott a Szépművészeti Múzeumban.

Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát Ferenc pápa, aki egységet szorgalmazott az antiszemitizmus ellen a MEÖT és a zsidó közösségek képviselőivel tartott találkozón.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy zsidók és keresztények elkötelezettsége vezetett a múltbéli válaszfalak lebontásához. „Zsidók és keresztények már nem az idegent, hanem a barátot akarjuk látni egymásban, nem az ellenfelet, hanem a testvért” – mondta a katolikus egyházfő, aki az előtte beszélő Radnóti Zoltán főrabbi szavaihoz csatlakozott.

Emlékeztetett arra, hogy a találkozó éppen a zsidó újév és az engesztelés napja, a jom kippur ünnepe közé esik. A pápa a főváros két részét összekötő Lánchidat hozta fel példaként, amely „nem olvasztja eggyé, de összekapcsolja” a partokat.

Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (b3) Áder János köztársasági elnökkel (j2) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (j3) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hangsúlyozta, ilyennek kell lennie a kapcsolatnak keresztények és zsidók között: „mindig, ha valaki be akarta kebelezni a másikat, az nem építő volt, hanem romboló, ahogyan az is, aki ki akarta rekeszteni a másikat ahelyett, hogy befogadta volna. Hányszor megtörtént ez a történelemben! (..) Őrködnünk és imádkoznunk kell, hogy ez soha többé ne következzen be”.

Azon kell együtt dolgozni, hogy a „gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt (…). Az antiszemitizmus veszélyére gondolok, amely még mindig itt lappang Európában és másutt (…), ezt a gyújtózsinórt kell eloltani”- tette hozzá.

A pápa kifejtette: elszigeteltség és részérdekek helyett az egység hídjait építő emberek és közösségek szükségesek, mindenki vallásszabadságának tiszteletben tartásával.

A Szépművészeti Múzeum Márványcsarnokában Ferenc pápa ülve olvasta fel olasz nyelvű beszédét. Radnóti Miklóst és a költő Bori noteszéban írt sorait idézte, valamint Rainer Maria Rilkét. A pápa kijelentette, segíteni kell, hogy kortársaink „elfogadják és szeressék egymást (..), a világ csak akkor fog nekünk hinni, ha a béke gyökereivé és az egység csíráivá válunk”.

Ferenc pápa teljes, a MEÖT és a zsidó szervezetek előtt elmondott beszéde a Magyar Kuríron olvasható teljes egészében.

A néhány napja kórházba került Frölich Róbert országos főrabbi üzenetét Radnóti Zoltán főrabbi tolmácsolta. A zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége, szent hagyománya az ellentétekkel terhelt múlt ellenére is bevilágítja a jelent és jelzőfényül szolgál az emberiség közös jövője számára – írta az országos főrabbi.

Az MTI tudósítója a zárómise helyszínéül szolgáló Hősök teréről arról számolt be, hogy a Szépművészeti Múzeumban tartott találkozók után a katolikus egyházfő a pápamobilról köszöntötte a több tízezer hívőt.

Budapest, 2021. szeptember 12.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjének résztvevõi a Hõsök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
MTI/Máthé Zoltán

Címlapkép: Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán