Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább négy halálos áldozata van már a tálibok tüntetések elleni fellépésének

Ez a cikk több mint 2 éves.

Négy bizonyíthatóan a tálibokhoz köthető halálesetet tart számon eddig az ENSZ egy, a világszervezetnek dolgozó emberi jogi tisztviselő állítása szerint, írja a Guardian.

A forrás szerint a tüntetésekre lecsapó iszlamisták éles lőszert, botokat és korbácsot is használtak már tömegoszlatásra.

Egy genfi sajtótájékoztatón Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi szóvivője arról is szót ejtett, hogy tudomásukra jutott olyan információ is, amely alapján feltételezhető, hogy a tálib fegyveresek házról-házra járva kutatják fel a különböző, rezsimellenes tüntetéseken résztvevőket.

„Súlyos reakciókat láthattunk sajnálatos módon a Talibán részéről.  Egy esetben egy újságírónak, miközben rugdosták a fejét, azt mondták, hogy „örülj, hogy nem fejezünk le”. Valóban sokféle megfélemlítéssel kell szembenézniük az újságíróknak, akik egyszerűen csak végezni szeretnék a munkájukat. Felszólítjuk a Talibánt, hogy azonnal szüntesse be az erőszakot és a jogtalan bebörtönzéseket azok ellen, akik békés tüntetéshez való jogukat gyakorolják, vagy újságírók, akik tudósítanak a tüntetésekről.”

– mondta Samdaszáni.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, szeptember eleje óta több tüntetés is zajlott a tálib hatalomgyakorlás ellen. Nemrég például nők tüntettek jogaik semmibevétele ellen, az egyenlő oktatáshoz és munkához való jogukért.

Reuters akkori beszámolója szerint az országban eddig dolgozó 250 női bíró különösen aggódik a jövőtől, már csak azért is, mert sok férfit, akit ők ítéltek börtönbüntetésre a tálibok szabadon engedtek.

A hírügynökségnek nyilatkozó egyik – azóta Európába menekült – bíró például megemlítette, hogy egy alkalommal 4-5 tálib jelent meg a házánál, őt keresve. Közülük mindegyiket ő ítélte el korábban.

Amióta Afganisztán gyakorlatilag teljes egészében a Talibán szélsőséges iszlamista szervezetének ellenőrzése alá került, szóvivők és magas rangú tisztviselők hada ígérgette folyamatosan, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait (még ha az általuk értelmezett iszlám törvények szerint is), és nem tér vissza az 1996 és 2001 közötti rezsimjük idején tapasztalt brutális elnyomás.

Ezek az ígéretek a nyugati sajtóban rendre reménykedő visszhangot nyertek. Ennek ellenére a Herat városában demonstráló nőket elbocsájtották állásaikból két hete, Kandaharban pedig a banki ügyintézők közül kergettek el fegyveresek minden nőt. A tálibok „biztonsági okokra” hivatkozva egyébként a legtöbb nőt házába parancsolta már országszerte, ami kísértetiesen hasonlít legutóbbi rezsimjük módszereire.

Múlt pénteken a Világélelmezési Program jelentette, hogy az afgán háztartások 93 százalékában nem jutnak elegendő mennyiségű élelmiszerhez az emberek, miután a Talibán hatalomátvételét jelentős árdrágulások követték. Emellett nemzetközi segítség nélkül az ország lakosságának gyakorlatilag teljes egésze szegénységbe süllyedhet egy ENSZ fejlesztési programjelentés szerint.

(A címlapkép csupán illusztráció.)

Címlapkép: A tálib hatalomátvétel elleni és az afgánokkal szolidáris tüntetés Budapesten. 2021. 08.28. Fotó: Szikra Judit.