Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem volt elég meghatározó a Barátok közt leszbikus csókjelenete, nem indít eljárást a Médiahatóság

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klubbal szemben a Barátok közt egyik júliusi epizódjában látható leszbikus csókjelenet miatt, „mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját” – adta közre az NMHH.

Az eljárás lehetősége azért merült fel, mert a jelenet a Fidesz homofób – a gyermekek sérelmére elkövetett erőszakcselekedeteket a homoszexualitással összemosó – törvénymódosítójának június 15-ei elfogadása után került adásba, így az akár törvénysértő is lehetett volna.

A Médiahatóság indoklása tökéletesen rámutat, hogy a törvény szinte bármire ráhúzható, hiszen az továbbra sem derült ki, hogy pontosan mit jelent a kormány értelmezésében a homoszexualitás „népszerűsítése”, így maguk az érintettek – pl. civil szervezetek, könyvesboltok és médiumok – sem tudják, hogyan kéne betartani a törvényt, illetve mi alapján dönti el az NMHH, hogy egy szexuális felvilágosítás, egy könyvborító vagy egy filmjelenet elég meghatározó-e ahhoz, hogy az már törvénysértő legyen.

Az NMHH a jelenleg hatályban lévő ajánlását még 2014-ben jelentette meg, ebben hosszan tárgyalja a 6 éven aluliaknak nem ajánlottól (II.-es kategória) a „Kiskorúakra súlyosan ártalmas hatást gyakorló műsorszámok”-ig (VI-os kategória) a különböző korhatári besorolások jellemzőit, példákkal és kritériumokkal segítve a médiaszolgáltatókat a besorolásban. Azonban ez a dokumentum a homoszexualitás és a szexuális kisebbségek megjelenítésével kapcsolatban nemhogy előírást nem tartalmaz, még csak említést sem tesz róluk.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Narancs kérdésére a törvény életbe lépésének másnapján (július 9-én) azt nyilatkozta a Médiatanács, megvizsgálják, hogy a jogszabály szükségessé teszi-e a korábbi ajánlásuk megváltoztatását, majd a vizsgálat lezárultával „megteszik a szükséges és indokolt lépéseket az ajánlás megváltozott jogszabályi környezettel való összhangjának biztosítása érdekében”. Az ajánlás azonban azóta sem született meg, de a hatóság mai közleménye szerint napokon belül elérhető lesz:

„A televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény idén július 8-án hatályba lépett módosítása miatt kellett kibővíteni. A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése”

fogalmaz a hatóság.