Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferenc pápa szavait hőlégballonra írva várja Budapesten az egyházfőt a Greenpeace

Ez a cikk több mint 2 éves.

Látványos akcióval üdvözli a hazánkba érkező katolikus egyházfőt a Greenpeace Magyarország. A szervezet Ferenc pápa „Áldott légy” című apostoli leveléből származó idézetet rögzített egy hőlégballonra, amit ma délelőtt a Városligetben engedtek fel. Az óriási feliraton a pápa bolygónk élhetőségének megtartásáról és azonnali változásokat sürgető felhívásából a következő sorokat emelték ki, több méteres betűkkel:

„Nagyon vigyázzatok Földanyánkra”

A Greenpeace hőlégballonról üzent Ferenc pápa szavaival a természet védelméért. 2021.09.10.Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Amint arról a szervezet közleményében beszámol, az egyházfő apostoli levelében és az azt követő beszédeiben és írásaiban mindenki számára közérthetően foglalja össze a földi életet, a Teremtést fenyegető veszélyeket, ennek okait és a lehetséges megoldásokat. Valamint egy mindent átfogó, ökológiai megtérést sürget, és a Földön élő valamennyi emberhez szól, vallási hovatartozástól függetlenül.

„A pápa által megfogalmazottak, miszerint csak úgy lehetünk úrrá a környezeti válságon, ha az egész emberiség változtat az életfelfogásán és életvitelén, a Greenpeace-nek is meggyőződése”

-írja a Greenpeace Magyarország. Hozzáteszik azt is, az egyházfő hangsúlyozza, hogy az eddigi rendszer mára már elviselhetetlenné vált. Ezért is fogalmazta meg apostoli levelében a Greanpeace 50 éves küldetésével egybehangzó, minden döntéshozó és minden egyes ember számára legfontosabb feladatokat, ezek:

  • A gazdaságot állítsuk az emberek szolgálatába! Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában.
  • Egyesítsük az embereket a béke és igazságosság útján! Az emberek saját sorsuk kovácsai szeretnének lenni. Nem akarnak gyámságot, beavatkozást azok részéről, akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, és uralmuk alá kényszerítik őket.
  • Védjük meg Földanyánkat! Ma büntetlenül zajlik közös otthonunk kirablása, letarolása és megkárosítása. E folyamatnak gyáván védelmére kelni súlyos bűn.

A hőlégballon magasba engedésénél Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse elmondta, a Greenpeacenél küldetésüknek tekintik a földi élet megmentését és a béke megteremtését, ezért jelentenek számukra óriási megerősítését Ferenc pápa szavai és hitvallása.

„Meggyőződésünk, hogy az egyre súlyosbodó ökológiai- és klímaválságban össze kell fogniuk a Teremtést féltő egyházaknak, a zöld civil szervezeteknek és minden embernek, hiszen közös felelősségünk a teremtett világ, bolygónk értékeinek megmentése”

-mondta el Rodics.

Ferenc pápa maga is többször felszólalt a klímaváltozás és a bolygónk elpusztítása ellen, egy a Római Katolikus Egyház által szervezett konferencián például a világ legnagyobb olajvállalatainak fejére olvasta a klímaváltozás okait.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik hazánkba, az Eukarisztikus Kongresszus keretein belül, ahol az egyik legnagyobb nemzetközi katolikus rendezvény zárómiséjét tartja majd. Legutóbb 25 éve, 1996-ban járt Magyarországon Róma Püspöke. A látogatás több szempontból is különleges, egyrészt, mivel Ferenc pápa gyakran a magyar kormány politikájával szembemenő nyilatkozatokat tesz, így a menekültek befogadásáról és a szexuális kisebbségek elfogadásáról is többször beszélt már, amiért a Bayer Zsolthoz hasonló fideszes megmondó emberek demens vénembernek nevezték a szentatyát. Másrészt azért, mivel a pápák többség eddig nem látogatott el az Eukarisztikus Kongresszusokra, így Ferenc pápa érkezésének politikai üzenete is lehet.

Címlapkép: Járdány Bence / Greenpeace