Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választási csalás gyanújáról szóló feljelentést utasított el a rendőrség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elutasította Kocsis-Cake Olivio feljelentését a Nemzeti Nyomozó Iroda, aki előzetesen arról érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy indult-e eljárás több északkelet-magyarországi kistelepülés polgármestere ellen választási csalásban való részvétel miatt – erről a Párbeszéd országgyűlési képviselője számolt be hétfőn a Facebookon.

Kocsis-Cake technikailag nem tett feljelentést, ő maga csupán írásbeli kérdést intézett Polt Péternek a választási csalások tárgyában, ám kérdését az ügyészség feljelentésként értékelte, és továbbította azt a Készenléti Rendőrség Nemezeti Nyomozó Irodának, amely azonban visszadobta azt.

A párbeszédes politikust megkérte a nyomozóiroda, hogy egészítse ki kérdését bizonyítékokkal, aki aztán olyan cikkek és videók hivatkozásait továbbította a hatóságnak, amelyek a tömeges és valótlan lakcímbejelentésekkel foglalkoznak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választási csalások sorozata merült fel a korábbi országgyűlési és önkormányzati választások után különböző médiumok által készített tényfeltáró anyagokban, amelyeknek lényege az volt, hogy a határ mentén ukrán-magyar kettős állampolgárokat utaztattak és szavaztattak szervezetten.

A Partizán például 2019-ben készített riportot Tiszabecsen és Záhonyban -ezt mellékelte is Kocsis-Cake a rendőrségnek -, ahol helyiek meséltek nyíltan arról, hogy csak ezen a két településen egyenként több száz kettős állampolgársággal rendelkező, de életvitelszerűen nem a településen élő szavazó került be a választási névjegyzéskbe az abban az évben megtartott önkormányzati választás előtt.

Az ügyről korábban az RTL is készített riportot, a kettős állampolgárok szervezett szavaztatását már 2018-ban törvénytelennek ítélte a Kúria is, és a 2018-as országgyűlési választás napján a 444 is készített helyszíni riportot az ukrán határon tapasztalt utaztatásokról.

Kocsis-Cake eredeti kérdését részben azzal indokolta, hogy Kispalád volt polgármesterét már elítélték közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt, jelenleg pedig az ő fia tölti be a polgármesteri tisztséget, aki 2017-ben, az akkoriban Orbán Viktor miniszterelnök ellen fordult Simicska Lajos által tulajdonolt Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az ő lakcímükre 28-30 ember van bejelentve, főleg rokonok, akik szavaztak a korábbi önkormányzati országgyűlési választásokon is. A vonatkozó Magyar-Nemezet-cikk linjét ugyancsak elküldte a nyomozó hatóságnak a párbeszédes képvsielő.

„Az írásbeli kérdés és annak kiegészítése a megnevezett bűncselekmény tekintetében adatokat, információkat nem közöl, csupán interneten megjelent publikációra és videóra hivatkozik” – többek között ezzel az indoklással utasította el a feljelentést a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve azzal, hogy a kispaládi polgármester ellen tett feljelentést már jogerősen elbírálták, a másik két, Kocsis-Cake által konkrétan említett esetben – Tiszabecs és és Beregsurány – pedig „a bűncselekmény gyanúja hiányzik”.

Kocsis-Cake posztjában jelezte, a feljelentés eltusítása után panasztételi lehetőséggel fog élni.

A teljes poszt alább olvasható, a nyomozó hatóság indoklása pedig kommentben látható: