Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU hajlandó feltételes együttműködésre a tálibokkal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Unió az emberi jogok betartása és biztonsága érdekében arra a megállapodásra jutott, hogy hajlandó együttműködni az iszlám szélsőséges csapatokkal Afganisztánban –számolt be a Politiconak Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A bejelentés a külügyminiszterek egy informális találkozóján hangzott el Szlovéniában, amely részben Franciaország és Németország közösen benyújtott indítványát tartalmazta. Josep Borrell, öt kritériumot sorolt ​​fel a tálibokkal való kapcsolattartásra.

Borell hangsúlyozta, hogy az együttműködés nem azt jelenti, hogy az EU elismerné a Talibánt Afganisztán legitim vezetésének.

A Politico azonban kiemeli, a helyzet előidézhet egy de facto legitimációt a milícia kormányának, hetekkel azután, hogy erőszakkal átvették a hatalmat az országban. A nyugati hatalmak kivonulásával az EU rá van szorulva, hogy kapcsolatba lépjen a tálibokkal olyan kritikus kérdésekben, mint az Afganisztánban maradt uniós állampolgárok kimenekítése és a lehetséges újabb terrorista sejtek megjelenése.

Hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa megállapodott a tálibokkal való együttműködésről szóló állásfoglalásban, amely a terrorizmus elleni küzdelemre és a humanitárius segítségnyújtásra összpontosít majd. Az EU pénteken jelentette be saját álláspontját.

A Borell által felsorolt öt kritérium fókuszában az emberi jogok és a biztonság áll. Kijelentették, a Talibán nem hagyhatja, hogy Afganisztán a terrorizmus központjává váljon, az alapvető emberi jogokat pedig tiszteletben kell tartaniuk. A tálib kormánynak biztosítania kell a humanitárius segítségnyújtást, valamint hogy mind az afgánok, mind a külföldi állampolgárok elhagyhassák az országot.

Borell elmondta, az együttműködést akár szorosabbra is fűzhetik a Talibán és az EU között, ha a kormányzat megfelelően viselkedik. Nem zárják ki az uniós jelenlétet sem Kabulban, amennyiben elég biztonságosak a körülmények.

A főképviselő szerint az EU jelenléte szintén nem a tálib kormány legitimációját szolgálná. A külügyminiszterek abban is megállapodtak, hogy stratégiát dolgoznak ki az Afganisztánnal határos országokkal való együttműködésre a menekültek érdekében. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentése szerint már több mint kétmillió afgán menekültet regisztráltak csak Pakisztánban és Iránban a 20 éve tartó háború alatt.

A döntések kísértetiesen hasonlítanak két dokumetum tartalmára, melyeket Németország és Franciaország terjesztett elő. Az elsőben a Talibánnal való együttműködést részletezik, kiemelve, hogy a tálib kormányzat EU általi elismerése egy eszköz lehet arra, hogy a legitimációért cserébe az iszlamista radikálisok teljesítsék az unió követeléseit.

Következő lépésként egyelőre a tagállamoknak egy előzetes tervet kell kidolgozniuk, melyről a külügyminiszterek formális ülésén is egyeztethetnek jövő hónapan.

Címlapkép: Wikimedia Commons