Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kőbányai lakosok elzavarták a munkagépeket, hogy az önkormányzat ne építhessen kétirányú betonutat a zöld útra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Augusztus 23-án reggel a X. kerületi Ihász közi lakosok 20-30 fős csoportja állta el az utat a munkagépek elől, hogy a helyi fideszes önkormányzat ne építhessen kétirányú betonutat a házak között fekvő, elhagyatott iparvágány területére. A lakosok riadóláncot alakítottak ki, hogy amennyiben újra megjelennek a munkagépek, megint elállhassák útjukat. Egy helyi lakos elmondása szerint a munkagépek jelenleg a közelben fekvő Weekendbus Zrt.-nél állnak. 

A tervezett építkezés helyszíne. A munkagépek információnk szerint a térképen is feltüntetett Weekendbus Zrt.-nél parkolnak.

Amint a képen is látható, az elhagyatott iparvágányt több helyen is benőtte a növényzet. A lakosok közleménye szerint a területet már „visszavette a természet, süncsaládok és madarak élnek rajta”. KÉPForrás: a lakosok közleménye

A lakosok azt állítják közleményükben, hogy az útépítésről sem a fideszes polgármester, D. Kovács Róbert, sem a körzet párbeszédes önkormányzati képviselője, Major Petra nem tájékoztatta a helyi lakosságot. 

A tervezett építésről először csupán a Kőbányai Hírekben olvashattak a lakosok, pontos részletek nélkül. Arról, hogy kétirányú út építését tervezi az önkormányzat, csak Somlyódy Csaba MSZP-s alpolgármester optimista hangvételű Facebook-bejegyzéséből értesülhettek, amelyre rengeteg felháborodott és kritikus megjegyzés érkezett.

A lakók közleményében áll az is, hogy az önkormányzat földútfelújítási pályázaton szerzett pénzt az útépítésre, ám a pályázatban nem szerepelt a beruházás helyszíne, és a helyszínről a pandémia idején önkényesen, egyedül határozott a polgármester. További probléma, hogy a környéken pincerendszerek húzódnak meg a házak alatt, ami minden építkezést megnehezít és az épületek beomlása sem kizárt, ezért általában statikai vizsgálatot kell készíteni a munkálatok megkezdése előtt. Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy a kőbányai önkormányzat végzett-e statikai felmérést az Ihász köz mellett található útépítésről – erről megkérdeztük Somlyódy Csaba alpolgármestert, aki biztosította lapunkat, hogy a beruházás rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel, ami feltételezhetően tartalmaz statikai felmérést is. 

Augusztus 26-án közgyűlést tartott a kőbányai önkormányzat, melyen tíz érintett lakos is részt vett. Az ülésről egy, a beruházásban érintett lakos és Stemler Diána momentumos önkormányzati képviselő is beszámolt lapunknak. Az ülés elején az önkormányzat megszavazta az építendő betonút ügyének napirendrevételét, és három lakos felszólalási jegyet is kitöltött. A közgyűlés azt viszont leszavazta, hogy a lakosok jelenlétére való tekintettel ezt az ügyet tárgyalják először. 

Ezután D. Kovács Róbert ötven perces bevezető beszédet tartott, ami – a momentumos Stemler Diána kommentárja szerint – egyébként „nem szokása” a polgármesternek. Összesen két és fél óra telt el végül, ami alatt továbbra sem került szóba az elhagyatott iparvágány jövője, mígnem a szünetben egy fideszes képviselő, dr. Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok felajánlotta segítségét, és a szünet után azonnal kérvényezte, hogy a lakosok jelenlétére és türelmére való tekintettel az önkormányzat vegye előre a jelenlévőket érintő napirendi pontot, és kezdjék el tárgyalni azt.

Végül a testület elfogadta, hogy tárgyalások kezdődjenek az önkormányzat és a lakosok között, azonban a beruházás leállításáról egyelőre nincsen szó. További egyeztetések várhatóak a napokban, a munkagépek pedig egyelőre állnak. Kérdés, meddig.