Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar milliárdosok már kilábaltak a gazdasági válságból

Ez a cikk több mint 2 éves.

A idei és következő évben a magyarországi leggazdagabbak leggazdagabbjai fognak gyarapodni a leggyorsabb ütemben – írja a napi.hu. A koronavírus okozta gazdasági válságból tehát nemcsak, hogy kilábaltak a vagyonosaink, de nagyívű gyarapodásra is számíthatnak.

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég becslése szerint a privátbanki ügyfélkör teljes vagyon 15%-kal növekedhet az idén a tavalyihoz képest, s ezzel elérheti a 7300 milliárd forintos összeget. Ez a 7300 milliárdos összeg 44,5 privátbanki számlán fog megoszlani, ami azt jelenti, hogy egy átlagos számlán nagyjából 164 millió forint lesz.  2022-re a becslések szerint 8000 milliárdra fog növekedni a privátbanki vagyon és egy átlagos számlán átlagosan 180 milliárd forint lesz. Ennek az összvagyonnak a növekedése a válság alatt sem állt meg: 2020-ban 11%-kal növekedett.

S ők még messze nem a leggazdagabbak. A 100 leggazdagabb magyar vagyonnövekedést az idei évben 16%-ra becsülik, a jövő évit 15%-ra.

2020-ban 120 magyar fő rendelkezett 10 milliárd forinttal, és 3 ember rendelkezett 300 milliárdnál is többel. A napi.hu nem nevezi meg ezt a három embert, de a Forbes listája alapján minden bizonnyal Mészáros Lőrincről, Csányi Sándorról és Gattyán Györgyről van szó – habár a 2018-ban készült listán Gattyán vagyona még nem haladta meg a 300 milliárdot.

A becslések szerint 2025-ban már 7 magyar ember vagyona is meghaladja majd a 300 milliárdot. A száz leggazdagabb magyar vagyona viszont nem nőtt a járvány évében, hanem minimálisan ugyan, de csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a háztartási megtakarítások java a háztartások felső 1%-ához tartozik, és minden nyolcadik magyar forint a száz leggazdagabb egyikéhez jut. S ha ez nem lenne nekik elég, a legtöbb EU-s agrártámogatási pénz is Mészáros Lőrinchez és Csányi Sándorhoz kerül.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás