Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Greenpeace akciója után elhalasztották az olajkitermelés beindítását egy brit tengeri olajmezőn

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elhalasztotta az olajkitermeléshez szükséges berendezések telepítését a kivitelező cég az Egyesült Királyság tengeri érdekszférájába tartozó Cambo olajmezőnél, miután a Greenpeace aktivistái kajakokkal vonultak fel a műveletek elvégzésére szolgáló hajó körül – írja a Climate Home News.

 

Az olajkitermelés előkészítését a korábbi tervektől eltérően a kivitelező szerint műveleti okokból egészen 2022-ig elhalasztották.

Ráadásul a kivitelező cégről kiderült, hogy tulajdonosa csaknem 900 ezer fonttal támogatta a kormányzó konzervatív pártot.

A Petrofac cég ellen jelenleg a brit csalás elleni hivatal is vizsgálódik, mert a gyanú szerint milliós összegekkel vesztegettek meg hatóságokat, hogy részt vehessenek különböző olajprojektekben. A cég tulajdonosa régi támogatója a konzervatív pártnak, Theresa May és David Cameron volt brit miniszterelnökök is lobbiztak az érdekében Bahrein kormányánál.

A Cambo olajmező kitermelésének engedélyezése miatt már korábban több kritika érte a brit kormányt, többek között a Greenpeace részéről is. Mielőtt bejelentették a feltárás előkészítésének az elhalasztását, a tervek szerint a Siem Day norvég olajkutató hajó augusztus 25-én futott volna ki Randaberg kikötőjéből a Cambo olajmező irányába. A tervek szerint azokat a vezetőhorgonyokat telepítette volna, amivel az olajkitermelés esetén a vezetékeket és a kitermelő-berendezéseket rögzítették volna a kitermelési pontokhoz.

Mindezt úgy, hogy a kitermelési engedélyt egyelőre nem kapta meg a brit kormánytól s Siccar Point energiaipari vállalat. A cég vezérigazgatója azonban azzal védte a tervezett lépést, hogy ezen eszközök telepítését már jóval a kitermelés előtt el szokták végezni, magát az olajbányászatot pedig csak akkor kezdik el, ha rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.

A Siem Day kihajózása ellen tüntető kajakok egyikében ott volt Halvard Raavand, a Greenpeace kampánytanácsadója, aki a Climate Home News-nak elmondta,

„egy ellátási láncnál tüntettünk, ami Norvégiából szállított volna felszerelést az olajmezőhöz. Jólesik tüntetni, mikor tudod, hogy az IPCC és az ENSZ azt mondják, világos hogy nem nyithatunk meg újabb olajmezőket, ha a globális felmelegedés mértékét 1,5 fok alatt akarjuk tartani.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legfrissebb jelentése alapján a másfél fokos hőmérséklet-emelkedés elkerülhetetlennek tűnik az évszázad végére, de jelen tendenciák szerint valószínűbb a kétfokos, vagy még inkább magasabb globális középhőmérséklet-emelkedés.

Ez nemcsak azért problematikus, mert a világ kormányai a 2015-ös Párizsi Megállapodás értelmében kinyilvánították, hogy lehetőleg másfél, de maximum két fok alatt tartanák a globális felmelegedés szintjét. De azért is, mert amennyiben ezen limiteket meghaladjuk, az a bolygó klímájára, és így az emberi élet feltételeire nézve katasztrofális következményekkel járna.

A katasztrófa elkerüléséhez pedig a fosszilis energiahordozók használatának ha lehet(ne) azonnali, de legalábbis mihamarábbi radikális csökkentésére van szükség, az elégetésükkor keletkező üvegházhatású gázok ugyanis a bolygó további melegedését okozzák.

A kormányok egyre-másra teszik az egyre ambiciózusabb ígéreteket, ezzel szemben a kibocsátáscsökkentés üteme még ott sem elég gyors, ahol egyáltalán belekezdtek. Noha a brit kormány rendszerint igyekszik klímabajnoknak beállítani magát, a G7 találkozón is bebizonyosodott, hogy valójában – ahogy a többi fejlett ország – nem tervez elégséges környezetvédelmi lépéseket tenni, és valószínűleg az ősszel Nagy-Britanniában megrendezendő COP26 klímacsúcson sem számíthatunk elégséges vállalásokra a gazdag országok részéről.

Ezt jól példázza az is, hogy a brit kormány Skócia-ügyi államtitkára, David Duguid – az ellenzéki munkáspárt valamint a skót kormány tiltakozása ellenére – kijelentette, hogy noha kormánya elkötelezett a zöld átállás mellett, a Cambo olajmezőből kitermelt olajra szükség lesz az elkövetkezendő évtizedekben.