Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felújított lakások a hajléktalansággal küzdőknek, minőségi közvécék és a zöldfelületek bővítése: itt az első budapesti részvételi költségvetés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hivatalosan is lezárult az első budapesti részvételi költségvetési kampánya, a Fővárosi Önkormányzat ma hirdetett eredményt. Mint ismeretes, Karácsony Gergely már 2019-es főpolgármester-jelölti programjában is ígérte, hogy követve a  Brazíliától az Egyesült Államokon át egészen Franciaországig a világ számos pontján létező példát, lehetőséget fog biztosítani a városlakóknak arra, hogy közvetlenül döntsenek arról, milyen fejlesztéseket valósítson meg a fővárosi önkormányzat. Hasonló program egyébként Budapest XIX. kerületében, Kispesten működik már 2016 óta.

Ennek értelmében 2020 októberének elején elindult az első budapesti részvételi költségvetés, amelynek keretien belül az állampolgárok  beküldhettek pályamunkákat, amelyek közül a főváros szakemberei kiválasztották és szavazásra bocsátották a megvalósíthatónak ítélteket. A beküldött közel 700 pályázatból végül 53 került fel az online szavazólapra, a városlakók pedig egészen  július 31-ig dönthettek azokról az elképzelésekről, amelyek részesülhetnek a részvételi költségvetésre szánt egymilliárd forintos keretből.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint a szavazáson 13.244 budapesti lakos vett részt és végül 15 elképzelést fognak megvalósítani. A költségvetés egymilliárdos keretét három kategóriára osztották: a társadalmi szolidaritást és közösségfejlesztés megvalósító elképzelések valamint a budapesti zöldfelületek bővítését célul kitűző programok egyaránt 250 milliót kaptak, míg a város egészét érintő fejlesztésekre 500 millió forintot szán a főváros.

A legtöbb szavazatot az Utcáról Lakásba Egyesület ötlete kapta, melynek értelmében a városvezetés 50 millió forintos keretet fog biztosítani fővárosi vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok felújítására és bérbeadására hajléktalansággal küzdők számára.

A hajléktalanságban élők lakhatáshoz jutásáért már sok éve eredményesen küzdő  szervezet elképzelése szerint az üresen álló ingatlanokat civil segítséggel, a jövőbeli lakókkal közösen újítanák fel és adnák bérbe, ezzel segítve azokat, akik nem rendelkeznek állandó lakhatással.

A második legtöbb szavazatot A Város Mindenkié pályamunkája kapta, amelynek értelmében a főváros szintén 50 millió forintot fog szánni olyan magas minőségű, megfizethető közvécék létrehozására, amelyek enyhíthetik a fővárosban található nyilvános illemhelyek alacsony számának akkut problémáját amelyre az AVM már hosszú évek óta próbálta felhívni a budapesti városvezetés figyelmét.

A társadalmi szolidaritást és közösségfejlesztés megvalósító elképzeléseket összefogó Gondoskodó Budapest kategória további nyertesei olyan elképzelések, amelyek értelmében a főváros gyalogosátkelőhelyet létesít az Astoriánál, ingyenes sportolási lehetőséget biztosít, állatterápiás programokat valósít meg idősek otthonában, valamint legális graffitifalat és Duna-parti ülőfelületeket hoz létre Budapesten.

Az egész Budapestet érintő javaslatok közül két elképzelés kerül megvalósításra, egyaránt 250 millió forintos büdzséből.

A Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozásával a főváros élethosszig tartó támogatást biztosítana az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok számára szociális és kulturális szakemberek bevonásával.

A „Budapest peremén” program pedig különböző személyes krízisen átesők- állami gondozásból kikerültek, hajléktalansággal küzdők, szenvedélybetegségből kijönni próbálók, lakásukból kilakoltatottak- számára hozna létre egy rehabilitációs otthont ahol civil szervezetek és hivatásos szakemberek bevonásával segítenének talpra állni az érintetteknek.

Az első budapesti részvételi költségvetés keretében számos olyan elképzelés is részesül támogatásban amelyek célja  a városban található zöldterületek növelése és egyes városrészek élhetőbbé tétele. A nyertes pályázatok között találhatóak faültetést, városi ivókutak építését és kerékpártámaszok kihelyezését megvalósító tervek, valamint a szavazás eredménye alapján fásítási program fog kezdődni a IX. kerületi Mester utcában, illetve felújításra kerül a XIII. kerületi Szent István parkban található kosárlabdapálya és megnyitják a park jelenleg kerítéssel elzárt részeit a kikapcsolódni vágyók számára.

Budapest részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a nyertes pályázatok megvalósítása ősszel veheti kezdetét, az ötletgazdák bevonásával. A Momentum politikusa szerint az első részvételi költségvetés „sikeresen ültette el egy új politikai kultúra magvát” a fővárosban, amely több teret biztosít a városlakóknak a közügyekben való részvételre. Kerpel-Fronius emellett bejelentette, hogy a jövő évi részvételi költségvetési program várhatóan október elsején indul el.

Címlapkép: Szolidaritás Akciócsoport