Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállnak a vonatok: egy cent fizetésemelést sem kapnának idén a német mozdonyvezetők

Ez a cikk több mint 2 éves.

Újabb figyelmeztető sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL). A személyszállítást érintő munkabeszüntetés hétfőn kezdődik és szerdáig tart, írja a Tageszeitung.

A Deutsche Bahn vasúttársaság teherszállítási ágazatában már szombaton 17 órától sztrájkolnak, hétfőn ehhez csatlakozik a személyszállító ágazat, amelyben hétfő hajnali 2 órától szerda hajnali 2 óráig lesz munkabeszüntetés. A sztrájk várhatóan a járatok 3/4-ét érinteni fogja.

A szakszervezet legutóbb a napokban sztrájkolt, a 48 órás munkabeszüntetés augusztus 13-án ért véget. A kétnapos sztrájkkal a szakszervezet előnyösebb bérajánlatot szeretett volna kicsikarni: a közszférában Németországban általánosan járó 3,2 százalékos béremelést (1,4 százalékot idénre, és további 1,8 százalékot 2022-re). A koronavírus-járvány megpróbáltatásai miatt 600 eurós prémiumot is kívántak, a bérmegállapodást pedig 28 hónapra kötnék meg.

A DB azonban ugyanezt 3,2 százalékos emelést 40 hónapos időtartamra akarná elnyújtani, ami egyben azt is jelentené, hogy ebben az évben már egyáltalán nem nőne a vasutasok reálbére.

A legutóbbi sztrájk óta nem közeledtek az álláspontok.

A sztrájkban a bérek mellett szerepe van a hatalmi harcnak is, amelyet a nagyjából 40 ezer embert – mozdonyvezetők mellett vonatkísérőket is – képviselő GDL folytat a DB-nél működő másik, sokkal nagyobb érdekképviselettel, a  mintegy 200 ezer munkavállalót összefogó Vasúti és Közlekedési Dolgozók Szakszervezetével (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschafttal, EVG).

Utóbbival a DB már meg is állapodott a 40 hónapos – tehát a dolgozók számára előnytelenebb  – béremelésről.

(Neues Deutschland, Taz, Frankfurter Rundschau, MTI, Napi.hu, Szakszervezetek, Mérce)
Címlapkép: Pixabay