Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Izrael-barát Jair Bolsonaro Hitler miniszterének AfD-s unokáját fogadta vendégül

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jair Bolsonaroról, Brazília szélsőjobboldali elnökéről régóta megoszlik a helyi zsidó közösség véleménye. Míg az elnök gyakran feltétlen támogatásáról biztosítja Izraelt, több botrány is arra utal, hogy Bolsonaro nem számolt le végleg antiszemita szövetségeseivel.

Legutóbb például az okozott felzúdulást, hogy Bolsonaro kedélyesen fogadta a német Beatrix von Storch-ot, a Bundestag AfD-s képviselőjét. Storch nemcsak, hogy az antiszemita jegyeket mutató AfD vezetőhelyettese, de történetesen Adolf Hitler pénzügyminiszterének és a Harmadik Birodalom utolsó kormányfőjének, Lutz Graf Schwerin von Krosigk-nek unokája is.

Hasonlóképpen nagy port kavart Robert Alvim, kultúráért felelős államtitkár ügye is, aki Joseph Goebbels 1933-as beszédét plagizálta egy Facebookon közzétett videójában, aminek hátterében ráadásul Wagner zenéje szólt. Az államtitkárt ezután lemondatták.

A katolikus Bolsonaro a 2000-es években még a „Brazília Hitlere” becenevet viselte, mivel antiszemita és neonáci csoportok támogatását élvezte. Bolsonaro véleménye hivatalosan 2016-os izraeli látogatása alatt változott meg, melynek során megkeresztelte egy evangélista lelkész a Jordán-folyóban. Bolsonaro azóta is dicséri a zsidó állam „patriotizmusát” és  fegyveres erőinek állami megbecsülését.

Bolsonaro pálfordulása mögött aligha a csupán 120 ezer embert számláló, a brazil lakosságnak csupán 0,6%-át kitevő zsidó közösség választói ereje áll. Sokkal valószínűbb, hogy Bolsonaro Izrael-támogató retorikája mögött a brazil lakosság 30%-át alkotó keresztény, evangélista csoport áll, akiknek többsége szintén Izrael-baráti és akiknek megnyerése nélkül Bolsonaro nem kerülhetett volna hatalomra 2018-ban.

Nem csoda tehát, hogy Bolsonaro nem élvezi a teljes helyi zsidó közösség támogatását. Például a baloldali Zsidók a Demokráciáért csoport is aggodalmát fejezte az AfD-s politikus látogatója kapcsán, amelyről azt írták, „a bolsonarizmus nem rejti el többé szimpátiáit”. A Holokauszt Múzeum és Brazília Izraelita Konföderációja is mély aggodalmát fejezte ki az ügyben. Ám Bolsonaronak vannak zsidó elkötelezettjei is – a Le Monde-nak nyilatkozó  80 éves Ruy Flaks Schneider, Rio legnagyobb és legszebb zsinagógájának vezetője szerint csupán lejárató kampány folyik Bolsonaro ellen és a brazil zsidóknak „még sosem volt jobb”.