Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antiszemita megnyilvánulásai miatt váltották le a Bundestag egyik tagját

Ez a cikk több mint 4 éves.

A német szövetségi parlament (Bundestag) mai gyűlésén drasztikus lépést tett a szélsőjobb visszaszorításának érdekében. Az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselőjét, Stephan Brandnert visszahívták a jogi bizottság éléről, szélsőjobboldali és antiszemita megnyilvánulásai miatt, írja az MTI.

Az AfD frakción kívül valamennyi képviselőcsoport közösen nyújtotta be a visszahívási kezdeményezést. Stephan Brandnert, aki a jogi bizottság elnöke volt, korábban megkérték, hogy távozzon önként a posztjáról, de ennek nem tett eleget. A bizottság 37 igennel és 6 nemmel szavazta meg eltávolítását, a testület munkájának irányítását ideiglenesen az egyik elnökhelyettes végzi. 

A Bundestag közleménye szerint Brandner sem emberileg, sem politikailag nem alkalmas a jogi bizottság vezetésére és tarthatatlan ebben a funkcióban. A parlament 70 éves történetében nem volt még példa arra, hogy egy bizottság elnökét visszahívták volna, az AfD tiltakozott a lépés ellen. 

Stephan Brandner az elmúlt hónapokban több szélsőjobboldali nyilatkozatot is tett a médiában. Az egy hónappal ezelőtt Halle-ban elkövetett zsinagóga elleni antiszemita merénylet után posztolt például arról, hogy nem érti, a politikusok miért járkálnak gyertyákkal a zsinagógákhoz. 

Az AfD-ben egyre erősebb a Der Flügel (A Szárny) radikálisan jobboldali és idegenellenes csoportosulás, melynek Stephan Brandner is tagja. A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) januárban vizsgálatot indított ellenük, mivel felmerült a gyanú, hogy extrém szélsőjobboldali törekvéseknek ad teret.

A 2015-ben alakult csoport célja a külföldiek, bevándorlók, különösen a muszlimok kirekesztése és jogainak csorbítása. Hosszú távú céljuk az AfD vezetésének átvétele és annak ellenállási mozgalommá tétele, a németországi identitás további megsemmisítése ellen. A csoportosulásra jellemző a rasszizmus, iszlamofóbia, antiszemitizmus, idegengyűlölet és a nemzeti szocializmus bűncselekményeinek relativizálása. 

A 2017-es választások óta az AfD a legnagyobb ellenzéki párt Németországban. A folyamatosan radikalizálódó frakció kezdetben Angela Merkel menekültbarát politikájára reagálva tett idegenellenes kijelentéseket, azonban ma már egyre gyakoribbak az ilyen megnyilvánulások akár a Bundestag tagjaitól is.

Azonban egyre erősebbek azok a hangok is, akik a Der Flügel mielőbbi alkotmányos elszámoltatását sűrgetik. Többek között Angela Merkel és Paul Ziemiak is üdvözölte a parlament döntését Stephan Brandner visszahívásáról. 

Címlapkép: Stephan Brandner-Google