Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Afganisztánt borzalmas katasztrófa fenyegeti, ha nem érkezik azonnali segítség

Afganisztánt „teljes katasztrófa” fenyegeti, amely hatalmas tömegekre leselkedő éhezéssel, hajléktalansággal és gazdasági összeomlással jár, amennyiben az Egyesült Államok kivonulását követően nem születik megállapodás az azonnali humanitárius segítségnyújtásról, írja a Guardian híroldal.

A brit hadsereg vasárnap reggel közölte, hogy hét embert öltek meg a kabuli repülőtér közelében feltorlódott tömegben, ahol több ezren gyűltek össze, hogy megpróbáljanak elmenekülni Afganisztánból. A repülőtér közelében „továbbra is rendkívül nehéz körülmények uralkodnak”, adta hírül a védelmi minisztérium.

Mary-Ellen McGroarty, az ENSZ Világélelmezési Programjának afganisztáni igazgatója az Observernek elmondta, hogy a gyors és összehangolt fellépésre van szükség az afganisztáni helyzet rendezéséhez. A hatalmas káosz az aszállyal, az emberek tömeges elvándorlásával és az ország iparának megbénulásával együtt olyan katasztrófát okoz, amely azonnali nemzetközi fellépést igényel.

„Ellenkező esetben – mondta el McGroarty – az amúgy is borzalmas helyzet teljes katasztrófává, teljes humanitárius katasztrófává válik”.

Afganisztánnak pillanatnyilag nemcsak élelmiszerre, de orvosi eszközökre és menedékhelyekre is szüksége van.

„Ha a következő hat-hét hétben késlekedünk, akkor már túl késő lesz. Az embereknek semmijük sincs. Az élelmiszert most kell beszereznünk és eljuttatnunk a tartományi közösségekbe, mielőtt az utakat elzárja a hó”, figyelmeztetett az ENSZ képviselője.

A tálibok négy órát adtak pandzsiri ellenállóknak a tartomány átadására

A tálibok négy órát adtak az ellenállók vezetőjének, Ahmad Maszúdnak Pandzsír tartomány átadására, és harcosok teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet – jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A radikális mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzsírt.

A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

(Taz, Guardian, New York Times, Hvg.hu, MTI, Mérce)
Címlapkép: Flickr