Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Afganisztánt borzalmas katasztrófa fenyegeti, ha nem érkezik azonnali segítség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Afganisztánt „teljes katasztrófa” fenyegeti, amely hatalmas tömegekre leselkedő éhezéssel, hajléktalansággal és gazdasági összeomlással jár, amennyiben az Egyesült Államok kivonulását követően nem születik megállapodás az azonnali humanitárius segítségnyújtásról, írja a Guardian híroldal.

A brit hadsereg vasárnap reggel közölte, hogy hét embert öltek meg a kabuli repülőtér közelében feltorlódott tömegben, ahol több ezren gyűltek össze, hogy megpróbáljanak elmenekülni Afganisztánból. A repülőtér közelében „továbbra is rendkívül nehéz körülmények uralkodnak”, adta hírül a védelmi minisztérium.

Mary-Ellen McGroarty, az ENSZ Világélelmezési Programjának afganisztáni igazgatója az Observernek elmondta, hogy a gyors és összehangolt fellépésre van szükség az afganisztáni helyzet rendezéséhez. A hatalmas káosz az aszállyal, az emberek tömeges elvándorlásával és az ország iparának megbénulásával együtt olyan katasztrófát okoz, amely azonnali nemzetközi fellépést igényel.

„Ellenkező esetben – mondta el McGroarty – az amúgy is borzalmas helyzet teljes katasztrófává, teljes humanitárius katasztrófává válik”.

Afganisztánnak pillanatnyilag nemcsak élelmiszerre, de orvosi eszközökre és menedékhelyekre is szüksége van.

„Ha a következő hat-hét hétben késlekedünk, akkor már túl késő lesz. Az embereknek semmijük sincs. Az élelmiszert most kell beszereznünk és eljuttatnunk a tartományi közösségekbe, mielőtt az utakat elzárja a hó”, figyelmeztetett az ENSZ képviselője.

A tálibok négy órát adtak pandzsiri ellenállóknak a tartomány átadására

A tálibok négy órát adtak az ellenállók vezetőjének, Ahmad Maszúdnak Pandzsír tartomány átadására, és harcosok teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet – jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A radikális mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzsírt.

A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

(Taz, Guardian, New York Times, Hvg.hu, MTI, Mérce)
Címlapkép: Flickr