Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Talibán pár nap alatt bedarálta az évtizedek alatt felépült független sajtót Afganisztánban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az iszlamista csoport hatalomátvétele óta drámaian megváltozott a televíziók adása Afganisztánban. A női bemondókat férfiak váltották fel, eltűntek a szórakoztató show-műsorok, az állami csatornán muszlim prédikációk, a tálibok bejelentései láthatók, írja a Szabad Európa.

A lap értesülései szerint az augusztus 15-i tálib hatalomátvételt követően alig néhány órával később kirúgták az ország egyik legismertebb műsorvezetőjét, Sabnám Davrant a közszolgálati televíziótól, több női kollégájával együtt. Ezt követően néhány nappal később a kabuli stúdióban egy tálib harcos jelent meg, aki az  iszlamista csoport közleményeit olvassa be röviden.

„Miután a rendszert leváltották, munkába indultam. Nem veszítettem el a bátorságom, de sajnos nem engedtek be. Férfi kollégáim bejutottak, de engem megfenyegettek, azt mondták, hogy nem folytathatom a munkámat, mert a rendszer megváltozott. Ha a világ hallja a hangom, akkor segítséget kérek, ugyanis veszélyben van az életünk”

-írta Davran szerdán a Facebookon.

A nemzetközi katonai beavatkozás egyik legfontosabb, sikeresnek mondható eredménye, hogy sokszínű médiapaletta alakult ki Afganisztánban. Az országban nemrég még nagyjából 170 rádióadó, több mint száz újság és többtucatnyi televíziós csatorna működött.

Az tálib hatalomátvételt követően azonban az állami televízióban néhány nap alatt teljesen megváltozott az adás, főleg az iszlamista csoport bejelentéseit, Korán-idézeteket és muszlim prédikációkat sugároznak. A kereskedelmi csatornákat is komolyan leszabályozták. Törölték a popzenei és szórakoztatóműsorokat, a nyugati típusú játékshow-kat, a külföldi sorozatokat, valamint számos női bemondót levettek a képernyőről.

A fővároson kívül pedig még ennél is radikálisabban léptek fel a sajtóval szemben. A vallási fundamentalista szervezet helyi rádióadók, újságok és tévécsatornák tucatjait záratták be erőszakkal. Más független médiumok önként, a megtorlástól tartva szüntették be működésüket, sok újságíró elmenekült a lakóhelyéről vagy illegalitásban folytatja tevékenységét.

A megmaradt csatornák többsége a tálibok propagandáját kénytelen sugározni. A radikális felkelők az utóbbi években sajtómunkások tucatjait gyilkolták meg.

Habár a tálibok nemrég nemzetközi sajótájékoztatón igyekezték hangsúlyozni a világ felé, hogy nem véreskezű gyilkosok hatalomátvételéről van szó Afganisztánban, a helyzet egyre fokozódik a megszállt régióban. Csütörtökön az afgán függetlenség napja alkalmából a tüntető tömeg több városban is leeresztette a Talibán zászlót, melyet az Afganisztáni trikolorra cseréltek. Kabulban az iszlamisták rátámadtak a protestálókra, közülük legalább egy ember életét vesztette. Asadabad városában a fegyveresek a nemzeti lobogót tartó tüntető tömeg közé lövettek, a Guardian több halálos áldozatról is beszámolt. Jalalabadban a levegőbe lőttek, majd gumibotokkal oszlatták a több tucat tüntetőt, egy ember halálosan is megsérült.

(Guardian, Szabad Európa, APnews, Mérce)