Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos költségek és hosszú utazás: a levélszavazás biztosítását követelik a kormánytól a külföldi magyarok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon zárult le a külföldön tartózkodó magyarok levélszavazásához kapcsolódó eseménysorozat, az Azt Üzente, amelyet az aHang, a Freie Ungarische Botschaft és a független képzőművészti tanszék szervezett. Kampányuk záróeseményére több párt képviselőit is meghívták, a Momentum és a Jobbik képviseltette magát.

„A berlini magyarok által alapított Freie Ungarische Botschaft és az aHang évek óta küzdenek azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a levélszavazás lehetősége. Most a független képzőművészeti tanszékkel közösen egy háromnapos akciósorozattal hívják fel a figyelmet a téma fontosságára Budapesten”

-áll az esemény leírásában.

A külföldön élő, vagy a szavazás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyar választópolgárok jelenleg csak személyesen, például követségeken vagy konzulátusokon adhatják le a szavazataikat a választásokon. Ez sokak számára hosszú utazással, vagy súlyos költségekkel járhat – nem is beszélve az olyan helyeztekről, amikor egyáltalán nem megoldható az utazás. De van, akit a járványhelyzet miatt a sorbanállás is elriaszthat. „De még ha leküzdhetőek is ezek az akadályok – valóban szükségesek?” – hívja fel az esemény a figyelmet a fő problémára.

„Engedjék meg, hogy egy személyes dolgokkal kezdjem: nekem a lányom külföldön él és tudjuk azt, hogy milyen jó a fiataloknak, ha kimehetnek külföldre tanulni, tapasztalatokat gyűjteni és világot látni, megismerni más kultúrákat és aztán hazajönni egy biztos otthonba. Sajnos Magyarországon nem ez a helyzet, nagyon sok fiatal kényszerből választja azt, hogy külföldön éljen és dolgozzon”

-mondta Csordás Anett, a C8 és a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje.

Hozzátette, hogy pont ezért kellene olyan körülményeket teremtenünk itthon, amelyek miatt nem hagyják el az országot a fiatalok.

Egy országgyűlési választás pedig pont olyan esemény, ahol megtapasztalhatják, hogy van lehetőségük beleszólni a jövőjük alakulásába.

Dr. Beleznay Zsuzsanna, Terézváros alpolgármestere arról beszélt, hogy a kormány dolga éppen az lenne, hogy levegye állampolgárai válláról a súlyt: időt és pénzt spóroljon nekik. A levélszavazás intézményét tekintve a kormánynak pontosan ezen kellene dolgoznia, figyelembe véve, hogy ez a voksolási fajta már több országban is bevett, működő és mindenki számára elérhető szokás.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

Az audioinstallációt, illetve a szoborszínházat a mai napon lehet utoljára megtekinteni.