Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mondvacsinált okkal sajátította ki a szántódi strandot egy NER-hez köthető luxusapartman

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elzárják a lakosok és a mezei látogatók (vö. földi halandók) elől a szántódi Balatonpart egy jelentős részét, miután a Balaland Residence luxus apartmanprojektje kisajátította a parti sávot – írja a Balatontipp.

Annak ellenére nem engedik az embereket a Balaton partjára, hogy a beruházó, a korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appeninn nem erre kapott engedélyt.

A helyi építési előírások alapján a cégnek a partmenti tízméteres sávot szabadon látogatható területként kellett volna fenntartania, ahol a helyiek és a turisták hozzáférnek a tóparthoz. Ehhez képest a most megnyitott apartmankomplexum vendégeinek a lap szerint exkluzív hozzáférése van a szántódi strandhoz.

A Balatontipp szerkesztője, Győrffy Árpád személyesen is felkereste a helyszínt, ahol meggyőződhetett arról, hogy noha kiépítettek egy szabadon bejárható, burkolt ösvényt a közforgalmú utcáról a part felé, a strand felé kanyarodó részét könnyűszerkezetes kerítéssel elzárták, így a fürdőhelyet nem lehet megközelíteni. Az ösvény egy nagyjából két méter széles, köves partszakaszra vezet a szerkesztő szerint.

A lap szemlézte a Balaland marketinganyagait is, melyekből kiderül, hogy a luxuskomplexum magánstranddal is reklámozza magát – holott a helyi szabályozás ezt nem tenné lehetővé a számára. A gyakorlati helyzettel azonban összhangban van a szálloda reklámja.

Győrffy megkereste az önkormányzatot, hogy ez hogy lehetséges, azonban választ nem kapott. Válaszolt neki azonban az Appeninn, miszerint a terület közös telken és helyrajzi számon van a Balaland Hotel & Resort, valamint a Balaland Familypark projektekkel, melyek jelenleg még az építési fázisban tartanak.

A Residence ugyanis csak az első ütem egy 112 lakásos apartmanház, ami már idén megnyithatott. 2022-re viszont elvileg elkészül a Hotel & Resort 109 szobával és 5 családi villával, étteremmel, miegymással, valamint a 10 000 négyzetméteres, egész évben nyitva tartó Familypark, ami egy családi élménypark lesz gyerek wellnessel. Az egész projekt 6,4 milliárd forintos állami támogatásban részesült.

Amennyiben viszont az egész partszakasz építési területnek nyilvánul, felmerül a kérdés, hogy miért fürdőzhetnek a strandon a szállóvendégek, és ha ők fürödhetnek, akkor a helyiek miért vannak kitiltva.

Ugyanis amennyiben helyi lakosok és nem szállóvendégek számára veszélyes a fürdőzés, akkor nehezen megmagyarázható, hogy a Balaland vendégei számára miért nem az. Mindenesetre a felületes szemlélőnek könnyen támadhat az a benyomása, hogy valójában a luxusapartmanház fizetővendégei számára zártak el egy közforgalmú partszakaszt mondvacsinált indokkal. Azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e a fürdőzés a vonatkozó területen, kerestük az ÁNTSZ-t.

A Balaton partján súlyos problémát jelent, hogy egyre kevesebb a szabadstrand, és egyre több közforgalmú partszakaszt zárnak el a nagyközönség elől, hogy csak kiváltságosak használhassák őket. De így van ez többi nagy tavunk esetében is: a Velencei-tó, a Fertő-tó, valamint a tatai Öreg-tó partján is jellemző, hogy ilyen-olyan úton, de leginkább a NER-hez köthető vállalkozások luxushoteleket, apartmanházakat húznak fel, melyek amellett hogy kevés kiváltságos osztályrészévé teszik a tópartot, nem egyszer a környezetet is rombolják.

A Mércén rendszeresen beszámolunk nagy tavaink helyzetéről, melyek védelmére a Nagy Tavak Koalíció szerveződik.

Kérdéseinkkel kerestük az ÁNTSZ-t, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: Balaland Residence