Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az ellenzéki összefogás mögé bújva nem lehet akármit megtenni” – Hadházy mellett áll a Momentum, a Kétfarkú és a civilek Zuglóban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Máig kapott időt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Horváth Csaba zuglói polgármestertől, hogy bocsánatot kérjen és helyreigazítsa korábbi kijelentéseit egy vitatott telekeladással kapcsolatban, máskülönben „Zugló jó hírnevének megőrzése érdekében” feljelenti őt.

Hadházy – aki a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és az Új Világ Néppárt támogatásával mérkőzik meg az ellenzéki előválasztáson a kerület hivatalban lévő MSZP-s országgyűlési képviselőjével, a legtöbb ellenzéki párt által támogatott Tóth Csabával- augusztus 12-én hozta nyilvánosságra, hogy a zuglói képviselő-testület gazdasági bizottsága arra készült, hogy 709 milliós vételáron eladjon  két, összesen 6300 négyzetméteres területű telket az Egressy út és az Angol utca sarkán.

A képviselő számos problémát talált az önkormányzat tervével kapcsolatban. Egyrészt problémásnak ítélte meg, hogy a kerület már 2018-ban is meghirdette a telkeket 834 és 825 millió forintos áron, most pedig úgy kért érne több mint 100 millió forinttal kevesebbet, hogy azt sem a kerületi ingatlanárak csökkenése, sem pedig jogszabályi változások nem indokolták.

Hadházy Ákos többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy a telek megvételére pályázó egyetlen cég, az Angolkert Lakópark Kft igazgatója nem más, mint Erdei Bálint, aki Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal közösen alapította meg a közvilágítási pályázatokkal hírhedté vált ELIOS Zrt.-t, amely ellen az EU csalás elleni hivatala is indított nyomozást.

Horváth Csaba szocialista polgármester tegnapi nyílt levele szerint azonban Hadházy állításaival megtévesztette a zuglói lakosokat és „az ellenzéki összefogás szimpatizánsait”. Kétoldalas levelében a polgármester visszautasította, hogy hűtlen kezelésről lenne szó, és szabályosnak ítélte meg a telekeladást, amelyről már 2013-ban hozott döntést az előző fideszes vezetés, és amelyre a Tiborcz-közeli vállalkozón kívül nem akadt más jelentkező.

Az ügyet egyébként a zuglói képviselő-testület tegnap rendkívüli ülésen tárgyalta volna, de miután a 21 képviselőből csupán 7 vett részt (az MSZP és a Párbeszéd képviselői is távol maradtak), az határozatképtelenség miatt elmaradt.

A Momentum, a Civilzugló Egyesület és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói képviselői ma közös közleményben álltak ki Hadházy mellett: mint írják, megdöbbenve olvasták a polgármester feljelentéssel fenyegető közleményét, melyet az önkormányzat nevében szignált.

A zuglói képviselők úgy gondolják, hogy a harcias hang leginkább a keddi határozatképtelenség (vagyis a szocialista képviselők távolmaradása) miatt elmaradt képviselő-testületi ülésről próbálja elterelni a figyelmet.

Arra is felhívják a figyelmet: a szóban forgó telekeladást jelenlegi formájában a testület jelentős része – a Momentum, a Civilzugló Egyesület, a Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Demokratikus Koalíció – ellenzi, ezért arra kérik a polgármestert, hogy az önkormányzat nevében ne vádaskodjon.

Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a felsorolt pártok képviselőin túl a környékbeli lakosok is ellenzik a telek beépítését: több mint 1000 tiltakozó aláírást gyűjtöttek, mert a területre közparkot szeretnének, nem társasházat, hiszen Zugló egyébként is a túlzott beépítés következményeitől szenved minden nap.

„Felhívjuk a polgármester figyelmét arra is, hogy az ellenzéki összefogás jelszava mögé bújva nem lehet bármit megtenni. Az ellenzék csak akkor tudja leváltani a Fideszt, ha megőrzi morális fölényét, és azokon a helyeken, ahol döntéshozó pozícióban van, nem követi el ugyanazokat a hibákat”

– zárul a közlemény.