Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarok is kintragadtak Afganisztánban, a Talibán amnesztiát és a nőknek egyetemi hozzáférést ígér

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tovább folytatódik a szombaton megkezdődött tálib hatalomátvétel Afganisztánban. Az iszlamista csoport elképesztő tempóban, bármilyen ellenállás nélkül vette be Kabult nem sokkal azután, hogy az amerikai katonák 20 év után elhagyták az országot. A tálibok előrenyomulásának hatására több ország helikopterekkel menekítette ki a diplomatáit, a helyi lakosok közül pedig több ezren próbáltak meg feljutni az országot elhagyó nyugati (elsősorban amerikai) csapatszállító gépekre.

Bár a külügy korábban azt nyilatkozta, hogy nem tudnak a térségben ragadt magyarokról, azonban ma a HVG és a 24.hu birtokába került információk szerint legkevesebb 26 magyar állampolgár szombat óta várja a kimenekítését a reptéren. A csoport elsősorban volt honvédekből és rendőrökből áll, akik egy dubai székhelyű cég alkalmazásában a holland nagykövetség őrzését végezték a városban.

A külügy később megerősítette a hírt, és hozzátették azt is, további magyarok is kapcsolatba léptek velük a térségből, akiknek a kimenekítésén már dolgoznak.

Megtartotta első nyilvános, nemzetközi sajtótájékoztatóját az Afgán fővárost elfoglaló tálibok szóvivője, Szuhail Sahín, aki a tálibok korábbi nőellenes gyakorlataira és a nemzetközi emberjogi csoportok kritikáira reagálva azt ígérte: továbbra is látogathatják nők az egyetemeket, valamint nem kell majd burkát csak hidzsabot viselniük.

A szóvivő szavai ellenére Kabult tömegesen próbálják meg elhagyni nők, akiket maszkokban eltakart hajjal autókban vittek ki a városból. Akik nem tudtak fuvart szerezni azok stoppolni próbáltak, nem sok sikerrel, mivel az autósok a helyi beszámolók szerint félnek a következményeitől annak, ha a tálibok ismeretlen nőt találnak az autójukban.

A szóvivő elmondta azt is, jelenleg nincsenek szövetségeseik, nem kaptak támogatást sem Oroszországtól, sem Pakisztántól sem pedig Kínától. Mindezek ellenére szinte a fenti három ország az egyetlen, ami nem menekítette még ki diplomatáit a városból.

Emellett kifejtették azt is, jelenleg még nincs vezetőjük és kormányzatuk, ezt a következő napokban tartandó konzultációt követően választják ki, alakítják meg.

Mindezek mellett amnesztiát ígértek az országban tartózkodó külföldi állampolgároknak és megígérték, hogy nem állnak bosszút azokon akik korábban a katonákat segítették. Saját bevallásuk szerint most a céljuk az ország újjáépítése lesz.