Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább öten meghaltak a káoszban Kabul repterén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Legalább öten meghaltak eddig a Kabul repterén kitört káoszban, miután emberek ezrei próbálnak meg bármely lehetséges repülőgépre felkapaszkodni, ami elhagyja az országot – írja az AlDzsazíra. A lap tudósítója szerint öt holttestet szállítottak el, azt azonban nem tudni, hogy mitől haltak meg.

Miután a nyugati országok megkezdték Kabul evakuálását, a város repülőterén teljes a káosz, mert sokan, akik nem szimpatizálnak a Talibánnal, a főváros elfoglalása után utolsó mentsvárként odamenekültek, és arra várnak, hogy feljussanak egy repülőgépre, ami elhagyja az országot.

Az alábbi felvételen látszik, ahogy emberek tömegei igyekeznek a repülőtérre.

 

A reptér jelenleg az amerikai katonák felügyelete alatt áll, akik biztosítják a követség és a kiszolgálószemélyzet, valamint a megszállás alatt velük együttműködő afgánok kimenekítését. Számos más ország is megkezdte állampolgárai, valamint a kollaboráns afgánok evakuálását. A francia követség egyelőre a repülőtérre költözött.

 

Noha főképp a nyugati országoknak dolgoztak nagy számban helybeli tolmácsok, valamint egyéb kisegítőszemélyzet, a várakozások szerint ezek az országok nem fognak tudni minden, velük együttműködő afgánt kimenteni. Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia ugyanakkor már bejelentették, hogy felkészültek az afgán menekültek fogadására.

A repülőtéren felfüggesztették a kereskedelmi forgalmat, jelenleg leginkább a különböző megszálló hadseregek szállítórepülői és helikopterei jelentik a forgalmat. Sok menekülőre kevés repülő jut, így sokan elkeseredésükben mindenféle alkatrészekre, a repülők hágcsóira próbálnak felkapaszkodni. Az alábbi videón egy amerikai C-17-es típusú repülőgép készül felszálláshoz, helyi tudósítások szerint többen is a mélybe zuhantak a gépről, miután a levegőbe emelkedett.

 

 

Az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket is leadtak, mert nem tudták máshogy kordában tartani a tömeget. A Talibán pedig felszólította a repülőtéren várakozókat, hogy térjenek haza. Az iszlamista terrorszervezet arról is biztosította a civileket, hogy nem fog bántódásuk esni, ahogy felszólította a harcosait arra is, hogy engedély nélkül ne menjenek be lakásokba.

Az alábbi felvételen látható, milyen mostanában a helyzet a repülőtéren.

Asraf Ghani elnök tegnap, azaz vasárnap hagyta el az országot, miután a tálibok meglepően hamar elfoglalták a fővárost, vagyis uszkve tíz nap alatt gyakorlatilag az egész országot az uralmuk alá hajtották, holott korábban akár hónapokig is elhúzódó harcokat prognosztizáltak.

A nemzetközi kontingens felügyelte reptéren kívül Kabul teljes városát is elfoglalták, így sok embernek nem volt már hova mennie, miután sokan már a fővárosba is az iszlamisták elől menekülve érkeztek. Mindazonáltal a menekülők között a híradások szerint a tálibok már eleste előtt beszivárogtak a fővárosba.

Helyi tudósítások szerint a tálibok valamennyi kormányzati intézményt átvették, hogy működtetni tudják az országot, miután az elnöki palotát már a tegnapi napon elfoglalták. Szemben a reptéren tapasztalható káosszal az utcák csendesek, és sok tálib harcost látni.

A jelenlegi eseményeket sokan hasonlítják ahhoz, ahogy az amerikaiak Saigont evakuálták, miután elveszítették a vietnámi háborút. Noha a káosz jelenleg is hasonló, a helyzet annyiban más, hogy jelen esetben egy kegyetlen vallási fundamentalista csoporttal állnak szemben a nyugati hatalmak.

Afganisztánból húsz év után vonulnak ki a nyugati megszállók, és világos, hogy ezen idő alatt nem sikerült legyőzni az iszlamistákat, és a köztársasági államforma sem tudott megfelelően megszilárdulni, amit az is jelez, hogy a tálibok bármelyik percben kikiálthatják az emirátust.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki, különösen a nők és lányok jogaival kapcsolatban, amit nem lát biztosítottnak a Talibán uralma alatt. Az iszlám fundamentalista szervezet által elfoglalt területeken több helyen hazaküldték a nőket a munkahelyükről, és a lányokat az iskolákból, mivel a szervezet szerint a nőknek nem szabad bérmunkát végezniük és tanulniuk.

Mindazonáltal a tálibok ezúttal nem a véreskezű gyilkosok és vallási extremisták képében kívánnak tetszelegni, ehelyett békés átmenetet, kormányzást, valamint nemzetközi kapcsolatokat ígérnek – ennek bizonyítására még a nyugati sajtóval is szóba állnak, ahelyett, hogy például lefejeznék a tudósítókat. A liberalizálódás jegyében többek között a nőknek nem kell az arcukat is eltakarniuk, elég csak a hajukra kendőt kötniük.

A békés átmenetben bízhat sok kollaboráns afgán is, miután a nyugati hatalmak egyáltalán nem biztos, hogy mindenkit ki tudnak menekíteni, ahogy arról a brit védelmi miniszter is beszélt.