Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terroristákká nyilvánítanák az ‘inceleket’ az Egyesült Királyságban a plymouth-i tragédia után

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy-Britannia gyászol, miután a dél-angliai Plymouth városban öt emberrel végzett a 22 éves Jake Davison. Az áldozatok között van egy három éves gyermek és a férfi édesanyja is. Az elkövető a rendőrök kiérkezése előtt önmagával is végzett. A szigetországban a tragédia társadalmi vitát váltott ki a fegyvertartási szabályokról, és arról, hogy terrorizmussá kéne -e nyilvánítani az incel-mozgalmat.

A férfinek fegyvere és fegyvertartási engedélye is volt. Az engedélyét tavaly decemberben megvonták tőle egy szeptemberi támadás vádja miatt, de júliusban visszakapta a licencét. A brit Független Rendőri Magatartási Hivatal jelenleg nyomoz Davison fegyvertartási engedélyének ügyében. Davison az úgynevezett online ‘incel’ szubkultúrában is aktív volt.

Az ‘incel’ szó az involuntary celibate összevonásából jön, ami magyarul annyit tesz: kényszercölibátus. Az incel szubkultúrára akkor figyelt fel először a nemzetközi média, amikor 2014-ben a szintén 22 éves Elliot Rodger hat embert ölt meg Kaliforniában. A gyilkosságok előtt Rodger közzétett egy 141 oldalas dokumentumot, amiben részletesen leírta, mennyire megveti a nőket, amiért nem tudja elveszíteni szüzességét. Az anyai ágon ázsiai Rodger azt is írta, hogy „az ázsiai férfiak rondák”, ezért sem vonzódnak hozzá a fehér nők. Az USA-ban már legalább 46 ember életét követelte az incel-mozgalom.

A plymouth-i Davison is gyakran beszélt az incel-mozgalomról, megvetéséről a nők iránt és a szexuális magányáról a YouTube-oldalán közzétett videóiban. Fegyverekkel kapcsolatos tartalmakat követett, és feliratkozott az ‘Incel TV’ nevű YouTube-csatornára is.

Nazir Afzal, Észak-nyugat-Anglia volt főügyésze szerint a rendőrségnek Davisonon kellett volna tartania a a szemét. A volt főügyész kifogásolta, hogy a férfi anélkül kapta vissza a fegyvertartási engedélyét, hogy a rendőrség figyelembe vette volna a közösségi médiáján közzétett nőgyűlölő tartalmakat. Afzal szerint megfontolandó, hogy az incel-mozgalmat terrorizmusnak nyilvánítsák:

„Ha terrorizmusként kezelnék, akkor több lehetőség állna rendelkezésére a hírszerzésnek, pl. az anyagok terjesztéséért folytatott büntetőeljárás lefolytatása terén, valamint az elszámoltatás terén, ha összeesküdnének egymással.”

Mások óvatosabban foglalkoznak Afzalnál. Jonathan Hall, a Belügyminisztérium terrorizmusra vonatkozó jogszabályainak független felülvizsgálója szerint az, hogy mi minősül terrorizmusnak, „fokozat” kérdése, és szerinte akkor kéne terrorizmusnak nyilvánítani az incel-mozgalmat, ha a plymouth-ihoz több hasonló eset történik.

Az első ismert „incel-mészárlás” Kanadában, ’89-ben történt, még az online incel-szubkultúra és -mozgalom megjelenése előtt. Akkor egy férfi a montréali Műszaki Egyetemen automata gépfegyverrel a kezében kiküldte férfi diáktársait a teremből, és lelőtte az ottmaradó nőket, miközben azt kiabálta, „mind feministák vagytok”. A férfi 14 nőt ölt meg és 13-at sebesített meg. A „halállistáján” híres nők neve állt, köztük újságírók, szakszervezeti vezetők, tévés személyiségek.

Címlapkép: Pixinio