Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túl sokan vizelnek a Balatonba, ingyenes közvécéket követelnek az önkormányzatok

Nemcsak Budapesten okoz problémát az ingyenesen használható közvécék hiánya: Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere, a Balaton-parti településeket összefogó Balatoni Szövetség elnöke szerint újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a Balaton vízminőségének védelmében, ennek hiányában ugyanis a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba, növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka.

Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt mondta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel.

Ez a tó teljes terheléséhez képest a szakember szerint nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba,

de ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét.

A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta Istvánovics Vera.

Ehhez azonban ingyenessé kellene tenni a partmenti vécéket, ezt azonban nem képesek önerőből biztosítani az önkormányzatok. Lombár Gábor emlékeztetett: volt már, amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket, de az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen.

A szövetség elnöke közölte: kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni miniszteri biztosnál, hogy a strandfejlesztő program folytatására szánt keret felhasználásában kapjon prioritást a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tétele.

„Ahhoz, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon, és értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme”

– fogalmazott.

Mint arról Lombár nemrég a 24.hu-nak adott interjújában beszélt, a Balatoni Szövetségnek elsősorban érdekérvényesítő, érdekharmonizációs szervezet. Mivel csak annyi pénze van, amennyi a huszonéve megállapított tagdíjakból összejön, leginkább csak ajánlásokat tud tenni a tagtelepüléseknek, illetve sugallja, hogy mely térséget kéne fejleszteni.

Balatonfenyves maga is kiáll a falu és a Balaton környezeti értékeiért: a Lombár vezette balatonfenyvesi önkormányzat tavaly év végén azzal került be a hírekbe, hogy feljelentéseket tett, hadat üzenve a Balatont nagymértékben sújtó illegális partfeltöltéseknek és nádirtásoknak. Lombár Gábor akkor arról beszélt, hogy a vízparti települések is sokat tehetnek a Balaton megvédéséért. Elmondása szerint bejárásaik, felméréseik során „kész csodákra” bukkantak: akadt, ahol teniszpálya létesült a tómederben.

Címlapkép: MTI/Varga György