Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fele annyi órabért fizetnek a magyar munkavállalóknak a müncheni erőműben, mint másoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

60 fő részvételével demonstrációt tartott a müncheni HWK erőmű előtt a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége), mert az erőművet működtető cég alulfizeti a magyar munkavállalókat – derül ki a VDSZ közleményéből. A demonstrációhoz két német szakszervezet, az IG-BCE és a Ver.di. is csatlakozott.

Az önkormányzati tulajdonban lévő erőmű üzemeltetésére a GE Fieldcore kapott megbízást, amely a világ egyik legnagyobb erőmű-karbantartó cége.  A nemzetközi cég magyar munkavállalókat kért fel az üzemeltetésre. A fontos szakmai feladatokat ellátó magyar dolgozók 9,6 eurós órabérért dolgoznak az erőműben. Ez az órabér körülbelül a fele  annak az összegnek, amit a cég más nemzetiségű (pl. amerikai vagy skót), hasonló képzettségű munkavállalói kapnak. Sőt, a müncheni erőműben dolgozó takarítók is több pénzt kapnak a magyar technikusoknál.

„A GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat, és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz. Ez a szociális dömping alapja. Ez megengedhetetlen!” – írja a VDSZ közleményükben. 

A szakszervezet további demonstrációkkal készül, amennyiben a helyzet nem változik.

Nemrég a makói Continental-gyárból láttak napvilágot a münchenihez hasonló „szociális dömping”-ről szóló hírek: mint kiderült, a Continental tapasztalt dolgozóit küldi el a cégtől, hogy magyar kölcsönzött munkaerővel vagy ukrán vendégmunkásokkal helyettesítse őket. A „szociális dömping” azt a munkáltatói gyakorlatot takarja, amikor olcsóbb munkaerővel helyettesítik a már meglévő vagy helyi munkaerőt. A „szociális dömping” nem csupán a költségek csökkentésére szokás alkalmazni, hanem a helyi munkaerő önszerveződésének felszámolására, ellehetetlenítésére is.

Frissítés: Augusztus 13-án, pénteken a FieldCore regionális kommunikációs vezetője az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„A FieldCore elkötelezett amellett, hogy biztonságos és méltányos munkahelyet biztosítson minden alkalmazottja számára és betartsa az összes alkalmazandó munkaügyi előírást. Amikor a munkavállaló aggályt vet fel, azt komolyan vesszük. Kapcsolatban állunk a munkavállalók képviselőivel, beleértve a héten szerdán tartott megbeszélést, hogy meghatározzuk a munkavállalók számára a legjobb további utat, amely teljes mértékben megfelel az európai és helyi jogszabályoknak.”

Címlapkép: Wikimedia Commons