Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gazdaság újraindítására szánt pénzből vesz ki a kormány, az egyházak és a versenysport is kapnak belőle

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tegnap este közzétett Magyar Közlöny szerint a kormány 127 milliárd forintot csoportosít át a gazdaság-újraindítási programok általános keretéből, aminek javát, 100 milliárd forintot a Pénzügyminisztériumhoz helyez át – írja a HVG.

A „rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból” elvont pénzt olyan homályosan megfogalmazott célokra költenék, mint „a Nemzeti Sportközpontok tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése, pótbefizetése jogcímmel történő kiegészítése”. A Digitális Kormányzati Ügynökség is kap az átcsoportosított pénzből, valamint versenysportra és egyházi működésre is jutott a gazdasági-újraindítási programból.

Az újraírt költségvetésben további forrásokat kap a felsőoktatás, a kulturális intézmények és közgyűjtemények, valamint a büntetés-végrehajtás. Egyházi célra a Magyar Falu Programból is elvontak 200 milliárd forintot, pedig a pályázat még zajlik és július 5-én még új nyertesek kihirdetését ígérték. A HVG értékelése szerint olyan gyakorisággal változtatja a kormány a tavaly elfogadott költségvetést, hogy az „lényegében fikcióvá teszi” azt. „Mivel egyebek közt a sportszervezetek, az egyetemek, az egyházak szinte minden héten kapnak kiegészítő összegeket, teljesen áttekinthetetlen, hogy végül mire mennyit költ a kormány, mert a pillanatnyi helyzetet lehetetlen összehasonlítani az eredetileg elfogadott idei költségvetéssel.” – írja a lap.

A jövő évi költségvetés sem lesz várhatóan transzparens: a tervek szerint a költségvetés tartalmazna egy 550 milliárd forintos Beruházási Alapot is, amelynek célja enyhén szólva homályos.(Összehasonlításképp: a Fudan egyetem összesen 540 milliárd forintból épülne, ebből 450 milliárd forintot finanszíroznának kínai hitelből és 100 milliárd forintot állna a magyar állam.)

Címlapkép: MTI/Soós Lajos