Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 2022-es költségvetés nyertese a turizmusipar, vesztese a családi pótlék

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon szavazott az országgyűlés a 2022-es költségvetés főösszegeiről. A költségvetési bizottság összegző módosító javaslatát 121 igen, 60 nem szavazattal és tartózkodás mellett jóváhagyta a parlament.

A 2022-es költségvetése egyik legnagyobb nyertese a turizmus lesz – a gazdasági újraindítás jegyében 40 milliárdról 81 milliárdra emelkedik a turisztikai fejlesztésre szánt összeg.

Célzott fejlesztési forrásokat kap az agrárium- és sportágazat, valamint az egyházak is. A lakásfejlesztési támogatások és infrastrukturális beruházások miatt a költségvetés közvetett nyertese az építőipar.

A költségvetés tartalmaz egy 550 milliárd forintos Beruházási Alapot is, amelynek célja homályos, tartalma nem transzparens. (Összehasonlításképp: a Fudan egyetem összesen 540 milliárd forintból épülne, ebből 450 milliárd forintot finanszíroznának kínai hitelből és 100 milliárd forintot állna a magyar állam.)

A zárószavazás a költségvetésről a napokban esedékes. A kormány nem túl meglepő módon rendre leszavazta az ellenzék módosító javaslatait, köztük a családi pótlék megemelését is.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnökjelöltje sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Fidesz a DK mely javaslatait szavazta le: nyugdíj-emelés, családi pótlék megduplázása (egyedülálló szülők és sérült gyermekeket nevelő szülők esetén a pótlék megháromszorozása), 3000 orvos, 9000 ápoló és 500 háziorvos munkába állítása.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos