Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetente kell jelenteniük a háziorvosoknak, hogy hány 60 év fölöttit győztek meg az oltás felvételéről

Ez a cikk több mint 2 éves.

Némiképp döcögősen megy a hatvan év felettiek és a veszélyeztetett betegek harmadik oltása, elsősorban a Sinopharmmal oltottak védettségét igyekeznek a háziorvosok nyugati vakcinával feljavítani – ugyanakkor még mindig sokan vannak azok is, akik egyetlen oltást sem kaptak.

A kormány eközben a népesség átoltását azzal igyekszik ösztönözni, hogy a háziorvosokkal hetente jelentéseket írat arról, hány hatvan év fölöttit nem sikerült rávenni oltás felvételére

– írja a Telex.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a háziorvosoknak minden pénteken délig jelentést kell írniuk arról, hogy a héten hány hatvan év fölötti pácienst kerestek fel, győztek meg az oltás felvételéről és oltottak be. Emellett azzal aki nem veszi fel az oltást, egy nyilatkozatot is alá kell íratniuk – arról, hogy nem kérnek egy önkéntes oltást, ami az orvosok szerint legalábbis furán veszi ki magát.

A kormány ráadásul elvárja a háziorvosoktól, hogy akár személyesen keressék fel oltatlan, hatvan év fölötti pácienseiket, és az otthonaikban is oltsanak, ha úgy adódik. Ezzel az orvosok szerint az a probléma, hogy praktikusan csak Sinopharmot tudnának ilyen esetben magukkal vinni, mert a többi típusú vakcina 6-10 dózisos ampullákban érkezik, melyeket többé-kevésbé egyszerre kell beadni.

Ez igen bajosan lenne megoldható amennyiben az orvosok körbejárják az időseket, ha pedig a kínai vakcinát adják be nekik, ott tartunk, ahol a part szakad, mert kérdéses, hogy kialakul-e tőle a megfelelő védettségük.

A háziorvosok listákat kapnak a praxisukba tartozó, egyelőre beoltatlan idősekről, és noha a felkeresésükben elvileg orvostanhallgatók és az önkormányzatok önkéntesei is segítenek majd nekik, nincsenek elragadtatva a gondolattól, hogy „házaló ügynököt” kell játszaniuk.

A lap szerint egyelőre egyébként nem tapasztalják a háziorvosok, hogy megrohamozták volna őket a harmadik oltásra várók, és az egyik megkérdezett orvos azt is elmondta, hogy nem is forszírozza. Az elmúlt időszakban szinte kizárólag az oltásokkal tudott foglalkozni, holott orvosként számtalan egyéb feladata is lenne.

A harmadik körös oltásokat a háziorvosoknál vagy az oltópontokon lehet felvenni, regisztráció után. Azonban egyelőre nem túl népszerű lehetőség, a beszámolók alapján sok oltóponton igen nehezen gyűlik össze egy-egy ampullára való csoportnyi ember, miközben sokan azt várják, hogy majd a háziorvosnál kapják meg a harmadik dózist – utóbbiak viszont rendszerint inkább az oltópontokra irányítanák a pácienseket.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán