Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár kétéves várólista is lehet az állami idősotthonokban, a Magyar Államkincstár hallgat a létszámadatokról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Államkincstárnak gyakorlatilag nincsenek adatai arról, hogy hogyan alakult a bentlakásos idősotthonokban gondozottak száma a koronavírus-járvány alatt, ez olvasható ki az államkincstár nemrég elküldött rövid válaszából, melyben az intézmény az LMP egy hónappal ezelőtti adatkéréseire reagált, vette észre a 24.hu. Az igénylést kezdeményező Ungár Péter, LMP-s politikus többek között arra lett volna kíváncsi, hogy :

  • a kincstár hány férőhelyet tart nyilván az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású, időseket ellátó bentlakásos intézményekben, havi és megyei bontásban?
  • Hogyan alakult a férőhelyek száma 2020. január és 2021 júniusa között?
  • Hogyan alakultak a férőhelyek a fogyatékos személyek ellátásában az egyházi, állami és egyéb fenntartású intézményekben 2020. január 1. óta.

Az államkincstár a képviselő minden kérdésére, egyetlen mondattal reagált:

,,A Magyar Államkincstár a kért bontásban nem tartja nyilván az adatokat.”

A 24. hu szerint ez azért is különös, mert az intézmények az államkincstár számításai alapján kapják a fenntartási és ellátási költségekre az állami támogatást. Ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal 2019-ig közzé is tette az idősotthonokra vonatkozó országosan összesített adatokat. Eszerint 2019 végén, tehát még a koronavírus első hulláma előtt 52 154 idős embert gondoztak az ország 835 tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményében. A férőhelyek kihasználtsága az említett időszakban rendkívül magas volt, mindössze 1868 férőhely volt szabad.

A Mérce megkeresésére Ungár Péter elmondta, a koronavírus járvány egészségügyi kockázatai az idősebb korosztályt érintették legjobban. A járvány alatt az időskori betegségek is súlyosbodtak, sok esetben olyannyira, hogy a betegek már nem voltak képesek az önellátásra. A vészhelyzet alatt azonban felvételi tilalmat hirdettek az állami és önkormányzati intézményekben, így a képviselő szerint sokan szakszerű ellátás nélkül maradtak.

,,Azért nem akarják kiadni ezeket az adatokat, mert az fog kijönni, hogy 2 vagy 2 és fél év a várakozási idő Magyarországon az idősellátásra.”

A politikus szerint a kormány ezt a tényt akarja trükközéssel elhallgattatni, azt azonban elmondta, az adatokat meg fogják szerezni, vagy saját maguk állítják elő, ha az államkincstár nem rendelkezik az állami és önkormányzati férőhelyek számával. Ungár szerint a fenntartó már több intézményben is bekérte a férőhelyek számát és a várólisták hosszát.

A járvány az idősotthonok lakóit sújtotta leginkább. Szél Bernadettnek még februárban, hosszú várakozás után sikerült megkapnia a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait Müller Cecília országos tiszti főorvostól.

Ez alapján minden negyedik koronavírusban elhunyt áldozat idősotthon lakója volt a járvány második hullámában is.

Címlapkép: MTI/Komka Péter