Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek a természetvédelmi területre tervezett gigaparkoló ellen Tihanyban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy kétszáz férőhelyes parkoló megépítését tervezik Tihanyban, ami több tucat fa kivágásával járna. A rév körüli fejlesztésekre az önkormányzat „fű alatt” kapott 1,5 milliárd forintot – írja az Átlátszó. A fejlesztés ellen tüntetést szerveznek helyi civilek.

Az oknyomozó portál arról is beszámol, hogy a beruházás országos jelentőségű védett természeti területen történik, így előzetes vizsgálati engedélyezési eljárás folyik, az építkezés leghamarabb 2022-ben kezdődhet el. Megkeresésükre azonban az önkormányzat azt mondta, a gigafejlesztés miatt „jelentős környezeti hatások nem várhatók”, sőt szerintük még „esztétikusabb” is lesz a telek.

Miközben számos élőlény otthona semmisül meg a 150-200 férőhelyes parkoló, a piac és a fogadóépület miatt.

A parkoló építése egyébként a 2030-as céldátumú „Balaton kapuja” projekthez tartozik.

Az Átlátszó birtokába került terveken az látszik, hogy a révhez vezető út melletti Kenderföldek nevű, egybefüggő erdős részen valósulna meg egy 200 férőhelyes P+R parkoló, autóbuszok és személyautók számára. Bár a tervekben 200 férőhely szerepel, Tihany polgármestere, Tósoki Imre már csak 150 gépjármű befogadására alkalmas parkolóról beszélt az Átlátszónak. A parkolón kívül piac és fogadóépületek is kerülnének a természetvédelmi területre.

Az építkezéshez szükséges forrásokat a település még 2020 őszén kapta meg titokban osztott állami támogatásból, a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül, összesen 2,5 milliárd forintot. Ebből 1,5 milliárdot költ az önkormányzat a rév környékének fejlesztésére, így a parkoló és a fogadóépületek megépítésére, illetve ebből „környezeti kármentesítést hajtanak végre, és rendezik a kikötő területét és a part menti erdősávot”.

A kormányhivatal oldalán olvasható, hogy az ingatlanokon tervezett beruházás országos jelentőségű védett természeti területen történik, így előzetes vizsgálati engedélyezési eljárás hatálya alá eső tevékenység. 

A beruházás ellen szervez augusztus 14-re „Séta a Rév körül Tihany védelmében” címmel megmozdulást a helyi Révbe Érünk Egyesület.

Eseményükben úgy fogalmaznak:

Szeretnéd, ha TIHANY végérvényesen és visszafordíthatatlanul elvesztené az amúgy is sérülékeny élhetőségét?

Szeretnéd, hogy a munkálatok megkezdésével éveken át a falun keresztül, vagy az alsó úton fuvarozzák a legnehezebb teherautók az építkezéshez szükséges anyagokat?

Szeretnéd, hogy az épületek birtokbavételét követően a családod és vendégeid mellett egy újabb ezer vendég keressen helyet magának Tihanyban a strandon, vagy parkolóhelyet az autójának?

Ha NEM a válaszod, közöttünk a helyed, mert együtt többre visszük, RÉVBE ÉRÜNK !

(Átlátszó)

Címlapkép: WikimediaCommons