Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan használhatjuk az online felületeket bevonásra és a közösségünk építésére? Zoom alapozó kezdőknek - Választási kisokos civileknek 6.

Ez a cikk több mint 2 éves.

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Friss nyugdíjasként – 42 év tanítás után – még mindig tanulni szeretek a legjobban. Velem együtt sokat tanulnak a hasonló korú társakból álló civil közösségünk tagjai, a Padtársak Miskolc „Tudatos állampolgárrá válás iskolájában” – az idén épp az online felületek közösségépítő lehetőségeiről.

Felelősen gondolkodó, zömmel értelmiségiekből szerveződő közösségünk a 2016-os „kockás inges mozgalom” helyi, miskolci aktivistáiból, azok baráti köréből alakult 2017. május 1-jén, a Csanyikban, egy közös bográcsozás alkalmával.

Onnantól heti rendszerességgel beszélgettünk arról, hogyan terelhetnénk a demokrácia útjáról letért országot vissza az eredeti pályára. Tudatosan vállaljuk a politizálást, a közügyekben való véleménynyilvánítást. Úgy véljük, 250 párt a kicsiny Magyarországon iszonyú sok, miközben a civilek beleszólása a közéletbe minimális, csak néhány helyen van próbálkozás a részvételi demokrácia egyes eszközeinek meghonosítására. A változásért együtt dolgozunk az ellenzéki pártok helyi képviselőivel, ugyanakkor egyenlő távolságot igyekszünk tartani valamennyiüktől.

Ez a cikk a Közélet Iskolája Választási kisokos című sorozatának része. A szervezet 2017 óta foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, és számos képzést tartottak a témában. Megjelent A választás mindenkié! című kisokosuk második kiadása is, amelyben hasznos tanácsokat adnak civil szervezeteknek vagy akár informális csoportoknak helyi választási kampányok szervezéséhez.
A Közélet Iskolája képzéseire itt lehet jelentkezni.

A 2018-as parlamenti választások kampányát nagy lelkesedéssel, hatalmas idő- és energiaráfordítással, de igen felkészületlenül dolgoztuk végig. Ennek ellenére jelentős eredménynek tartjuk, hogy sikerült valamennyi miskolci ellenzéki párttal kapcsolatot teremtenünk, és összefogásra is sikerült őket sarkallni az Ifjúsági Ház átalakítása kapcsán. (Az Ifjúsági Ház nagytermét, ahol addig a tánccsoportok készültek a fellépésekre, és ahol színpad is volt, a Rendészet vette birtokba, kamerarendszert is telepítettek bele. A tiltakozásunk eredménytelen volt, a cserébe ígért Kultúra Háza pedig a mai napig nem épült meg.)

A 2019-es önkormányzati választásoknak már sokkal felkészültebben láttunk neki, a Közélet Iskolája 2018 októberi képzésének köszönhetően is. Volt már nyers stratégiánk:

Egyik tagtársunk kezdeményezésére létrejött a hivatalosan bejegyzett Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület (Függetlenek SZIVE), hétköznapokban egyszerűen csak SZIVE – részben a polgármester-jelöltünk, Veres Pál támogatóiból, részben a Padtársak tagjaiból, 2019. március 26-án. Ahogy Facebook-oldalunkon írjuk, „A Függetlenek SZIVE célja: közösségfejlesztés, a miskolci lakosság közérzetének javítása, a közügyek iránti nagyobb érdeklődés felkeltése. Vélemények és javaslatok gyűjtése, az alkotó lokálpatriotizmus erősítése”.

Jelölő szervezetként szövetséget kötöttünk az ellenzéki pártokkal, az általuk létrehozott Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesülettel. Ennek az egyesületnek az elnöke Varga Andrea lett, a Padtársak vezetője – ezzel nagy elismerést kapott civil közösségünk.

A nyertes kampány során számtalan rendezvényt szerveztünk közösen, az egyik a városrészek bejárása volt, a két egyesület közös pólójában – Velünk a  Város SZIVE:

Civil polgármesterünk: Veres Pál (középen) – még jelölt korában. Civil alpolgármesterünk: Varga Andrea, a 18- vk. képviselőjeként, jelöltként. Fotó: SZIVE.

Az önkormányzati bizottságokba 3 „SZIVE-Padtársak” tagunk került be, és a két szervezet vezetője részese a pártvezetőkből és civil szervezetek vezetőiből álló, a vészhelyzet beálltáig hetente egyszer ülésező „Politikai Grémiumnak”, ahol a várost érintő kedvező és kedvezőtlen változásokról, megoldási tervekről értesülhetünk.

A kampány során sokféle megmozdulást szerveztünk, melyek értékelésére 2020 februárjában került sor, egy két napos „elvonulás” alkalmával, itt határoztuk meg a következő időszak stratégiáját is.

2020 májusában készült el a Padtársak cselekvési terve – projektfelelősökkel, határidőkkel, majd jött a nyár. Augusztus-szeptemberben a Borsod 6- OEVK előválasztás rengeteg operatív feladattal minden energiánkat lekötötte, aztán hirtelen megállított bennünket a veszélyhelyzet miatti bezártság. 2020 októberében mertünk utoljára személyesen találkozni.

Ekkor fordultunk a digitális platformokhoz, amelyeket először a belső kommunikációra, a bázisunk megtartására, majd később a közösségépítésre használtunk.

Ahhoz, hogy a 15-20 fős „magot” ne veszítsük el, szükség volt a messenger-csoport mellett a személyes beszélgetésre is online. Ehhez kipróbáltuk a messengert – hiszen ott írásban naponta többször is kommunikáltunk. Előnye a gyorsaság, de nehéz rajta visszakeresni információkat. Videó-beszélgetésnél max. 8 embert enged be, és ekkor már folyamatosan szakadozik.

Következő próbálkozásunk a Skype volt – ezt néhányan nem tudták letölteni (sok 60 év feletti tagunk van), és az adás is gyakran torz – ha nem kapcsolják ki a résztvevők a mikrofonjaikat.

Informatikus-marketinges társunk, aki profi módon segített a kampány Google- és Facebook- hirdetéseiben – a Google Meet rendszerét ajánlotta. Szinte mindenkinek van gmailes címe, így ennek használata több héten keresztül tartotta össze kis közösségünket.

A Meet beszélgetésekre többször vendégeket hívtunk. Egyikük Pákozdi Éva, a Számoljuk Együtt! mozgalom vezetője volt. Többen vettünk már részt az évek során Szavazatszámláló Bizottságok (SzSzB) munkájában delegáltként, most egyik legfontosabb feladatunkként a szavazóköri delegáltak létszámának növelését jelöltük meg. Másik vendégünk Cserepes Milka volt az aHang-tól, aki – a januárban még alig tudható – előválasztással kapcsolatos információkat osztotta meg velünk. Az előválasztás segítése kitűzött céljaink közül 1. helyen szerepel.

Ellátogatott hozzánk az éteren keresztül Horgas Péter „keresztapánk” (ő a Padtársak névadója), aki beszámolt a Civil Bázis Egyesület szerveződéséről – ez egy hozzánk hasonló értékrendű, de országos lefedettségre törekvő, a közjót szolgáló, biztonságos állam felépítésében érdekelt, tudatosan politizáló szervezet, amelyhez mindkét testületünkkel csatlakoztunk.

2021 január közepén merült fel e beszélgetések során: milyen kár, hogy ezeket a magvas gondolatokat nem hallhatják sokkal többen!

A vészhelyzet miatt úgy gondoltuk, megoldást kell találnunk az ismertségünk fenntartására, esetleg bővítésére. A bezártság hátrányát előnnyé tudjuk formálni, ha elég érdekes témákat és vendégeket találunk.

Ettől kezdve már özönlöttek az ötletek és a kérdések:

  • Legyen élő közvetítés! (Én aggódtam – hogy? Kaptam is érte letolást – részletkérdés. A bezártság okozta frusztráció bizony fokozódott.)
  • Legyenek előbb miskolci, várospolitikai témák – Holding, közlekedés, vízművek, bérlakások, majd később térjünk rá az országos kérdésekre – demokrácia, előválasztás civil-, majd párt szemmel.
  • Kiket hívjunk vendégnek?
  • Elfogadják-e vajon a meghívásunkat?
  • Gyűjtsünk össze előzetesen kérdéseket!
  • Kellenek moderátorok!
  • Oldjuk meg a technikát! – e „részletkérdés” megoldása rám maradt.

Élő közvetítést a kampány során rengeteget készítettem egyszerűen a telefonommal, de nem voltam tisztában azzal, hogyan lehet azt egy online beszélgető-fórummal megtenni.

A Közélet Iskolája számtalan képzése során találkoztunk páran a Zoom felülettel, és örömmel tapasztaltuk, hogy e felület lehetőséget ad a Zoom-beszélgetések megosztására a Facebookon élőben.

Az első adást február 1-jére, a civilek napjára terveztük – a Miskolc Holdingról. (Ez a Miskolc Városi Önkormányzat által létrehozott nagyvállalat, az ellátási kötelezettséget teljesítő vállalatok – MIVÍZ, MIHŐ, MVK, Fürdők, Rendészet, stb. munkáját hangolja össze.). A vendégek egy héten belül válaszoltak – valamennyien elfogadták a meghívást.

Már „csak” a technika biztosítása volt hátra. Egyik tagtársunk segítségével sikerült a Zoom ún. PRO csomagját megvásárolni a SZIVE számlájára. Szerencsére találunk oktató videókat is a neten, ha elakadnánk.

A Zoom Basic alapcsomagja – a mellett, hogy csak 40 perc beszélgetést engedélyez – nem engedi a Facebookon az élő megosztást. A PRO csomag hosszabb idejű eszmecserét engedélyez, biztosítja a vetítési lehetőséget az előadók részéről, valamint a Facebook mellett a YouTube-ra is lehetővé teszi a csatlakozást. Már „csak” a rendszer használatát kellett valahogy megoldanom – latin és orosz nyelvtanulással – és semmi angol nyelvtudással.

Szerencsére a tanárkollégáim gondoltak az idősebb korosztályra, és rendkívül aranyos videókban magyarázzák el egy Zoom link létrehozásának lépéseit.

Többszöri megállítással, minden egyes lépést gond nélkül végre tudtam hajtani.

Ebben segítségemre volt az a képernyő-megosztási technika, amelyet még az iskolában tanultam meg az okostáblák és a laptopok között. A laptopom mellett a Samsung TV-met tudtam 2. képernyőként használni – egy HDMI-HDMI kábel segítségével. A kábel csatlakoztatását, a TV átállítását – szintén a netről, egy fiatalember videójáról tanultam meg.

Most biztosan sokan mulatnak rajtam, főleg a digitális bennszülöttek. Én 65 pluszosként örülök, hogy idáig is eljutottam.  Szent-Györgyi Albert után szabadon: kincsként őrzöm a kíváncsiságomat.

Aki kábel nélküli csatlakozást szeretne, alkalmazza a következőt.

2021 február 1-jére – az esemény meghirdetése, kérdések összegyűjtése mellett – mindezzel nem tudtam elkészülni, ezért a hagyományos módon – a telefonommal közvetítettem az első élő adást a Facebookon – a Miskolc Holdingról, a várost üzemeltető kisebb cégek működését felügyelő, és irányító, közvetlenül az önkormányzat, ill. a polgármester alá tartozó nagy cégről.

Számtalan „gyerekbetegség”, baki jelent meg az adás során:

  • A telefon hangját nem vehettem le, és „természetesen” épp jött egy üzenet az elején, középtájt még egy hívás is.
  • A SZIVE-Padtársak tagok is csatlakoztak a Zoom felülethez, a belépések folyamatosan zavarták az épp nyilatkozó vendégeinket, és természetesen a kép élességét is.
  • Időnként lefagyott az adás – ennek oka a panel bérházam jeleinek „összeakadása”. Megoldás a WIFI kábeles csatlakoztatása lett (közel 2 hét próbálkozás után).

Sikerként könyvelem el, hogy:

  • Az adás egyáltalán létrejött, hiszen több helyen hallani, hogy élőnek meghirdetett adások 10-15 perces késéssel, vagy egyáltalán nem indulnak el.
  • Ráadásul az élő beszélgetést folyamatosan növekvő nézőszám jellemezte, a kezdeti 30 néző a végére 70 fölé nőtt. Az igazi értéke ennek a videóközvetítési megjelenésnek, hogy később is meg lehet nézni, így már aznap este 1000-es elérést produkáltunk, mára pedig már 2200-an látták.
  • Ha abból indulunk ki, hogy egy-egy régebbi fórumunkon, rendezvényünkön a résztvevők száma 30 és 300 között mozgott – az ismertségünk ezzel a formával biztosan megnőtt.
  • A helyi városi televíziónak is megtetszett a témánk, és egy héttel később, ugyanezekkel a szereplőkkel – külön adást készítettek!

A második és harmadik adás – a miskolci közlekedésről és a fürdők helyzetéről – technikailag annyival volt jobb, hogy most már a Zoom beszélgetés át lett irányítva a Facebookra. Az eseményhez közvetlenül nem kapcsolódik az adás, de szerencsére a videók később feltölthetőek az eseményhez. Később azt is megtudtuk, hogy az eseményt meghirdető OLDALLAL kell a Zoom felületéről az adást megosztani az indítás előtti 10 percen belül – akkor az eseményhez kapcsolódik az adás, és ott a mai napig megtekinthető.

A Zoom paneljét lekicsinyítve lehetővé válik az esemény nyomon követése, a nézői kérdések a Facebookon:

A „More” felirat feletti 3 pontra menve megnyílik a panel, ami felajánlja az élő csatlakozást „Live on Facebook”. (Ez a felirat csak a „host”-nál, a beszélgetés házigazdájánál jelenik meg).

A következő képernyő válik láthatóvá: (A Chrome-ban megnyitva a Zoomot, lehet választani egy olyan opciót, hogy az angol mindig legyen lefordítva).

A cím átírható, a leírást kihagyhatjuk (megy az idő), kiválasztjuk a saját idővonal, saját csoport, saját oldal lehetőségek közül a saját oldalt, majd legalul kék alapon: Élesben!

A képen ez a „gomb” már nem látszik, de a lenyomásával adásba kerülünk. Utána még pár másodpercig látszik középen egy kék csík, ami a töltöttségi állapotot jelzi – de közben már megy a közvetítés. Célszerű 20-30 másodpercet kivárni, hogy a köszöntés, bemutatkozás le ne maradjon.

Összesen 8 saját adáson vagyunk túl – kéthetente tudunk megszervezni egyet. Minél több a vendég, annál bonyolultabb összehangolni, ill. a moderátor szerepet is egyre nehezebben vállalják el a tagjaink.

Ami siker még – más szervezetek is megtaláltak bennünket, tetszik nekik a módszer a közgondolkodás formálására, a közös tanítás-tanulás, eszmecsere lehetősége.

Elsőként a Civil Bázissal működtünk együtt. Velük már a 16. adáson vagyunk túl. Kezdetben kétnaponta, most hetente kétszer jelentkezünk. A Civil Bázis Egyesület elnöke, Horgas Péter a standard moderátor, én a technikai hátteret biztosítom, a menet közben a Facebookon feltett kérdéseket másolom át a Zoom Chatbe – egyre gyakorlottabban. Egy probléma van még – miközben indítom a csatlakozást a Zoomról – nem látom pontosan, mikor jelenik meg a Facebookon a beszélgetés. Inkább ráhagyunk még egy kis időt. Utána lehet szerkeszteni, levágni a feleslegessé vált „üresjáratot”.

A másik szervezet, amely megkeresett minket – a Roma Parlament volt. Nekik csoportjuk van, amihez nincs hozzáférésem, így a SZIVE oldalon tudtam megosztani az élő adást, azt osztották tovább a csoportjukba.

A harmadik civil csapat Miskolc egyik problematikus városrészéből, Perecesről jelentkezett. Május 31-én számukra biztosítottam a technikai hátteret, Pereces jövőképének átbeszéléséhez. Tervezzük a többi városrész problematikájának feltárását is a helybéliekkel.

Az eddigi 25 adás összeredménye mindenképp bíztató.

  • Megőriztük a kemény mag érdeklődését – a bezártság mellett is.
  • Mások is beszálltak a lebonyolításba, tanulóképesek vagyunk, sikerélményhez jutunk.
  • Kapcsolatot alakítottunk ki más civil szervezetekkel.
  • Bővítettük a szervezeteink ismertségét. A Padtársak 301 követőjéből mára 443 lett, a SZIVE 603 követőjéből 787.
  • Más statisztikai mutatóink is javultak – az eddig kb. 25-30 ezres eléréseink a SZIVE oldalán 52 ezerre nőttek (az utolsó 90 napos periódusban), a Padtársak oldalán pedig átléptük a 100 ezres határt! A magyarázat rém egyszerű: a Civil Bázis eseményeihez először a kevésbé kötött, informális szervezetünk, a Padtársak csatlakozott társszervezőként. A két szervezet mutatói innentől kezdve megközelítően együtt mozognak.
  • A nézettség – a témától erősen függően – a legkevesebb 2-3 ezertől 7-8 ezren keresztül 33 ezerig terjed. A rekorder nézettséget Dr. Falus András előadása érte el a „Mutánsokról, vakcinákról, járvány hullámokról” – jelen helyzetben nem véletlenül.
  • A miskolciak a miskolci témákat kedvelték elsősorban.
  • Érdekesség: a Facebook – érzékelve a nagy érdeklődést – igyekszik fejleszteni az élő közvetítések beállításának lehetőségeit. Eleinte pl. felajánlotta a társszervezők megadását, hogy több embert érjünk el. Most megjelent az a lehetőség, hogy több oldallal megosszuk már az esemény létrehozását, majd a közvetítést is. Kíváncsian várjuk, milyen változás lesz ennek eredményeképp.
  • A sok nehézséget is feledtetik az események végén érkező pozitív visszajelzések: „Nagyon köszönöm …… A Covid egyetlen pozitívuma az ilyen esték megszervezése, ezeket az együttléteket javaslom a járvány utáni időkben is megtartani, annak érdekében, hogy a jövőben már tényleg „jó” legyen.

Folytatjuk. Reméljük, most már mielőbb, személyesen. Megerősödve, tapasztalatokkal gazdagabban. Aki teheti, éljen a mi – most megosztott – tapasztalatainkkal.

A szerző a Civil Bázis képviselőjelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú OEVK-ban.