Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymillió olyan gyermek él szegénységben az Egyesült Királyságban, akiknek a járvány alatt a frontvonalban dolgoztak a szüleik

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint egymillió olyan gyermek él szegénységben Angliában, Skóciában és Walesben, akiknek valamelyik (vagy mindkét) szülője koronavírus-járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozik  – ez a Trade Union Congress (TUC) nevű nagy-britanniai szakszervezeti konföderáció új kutatásából derül ki, amelyet szerdán szemlézett a The Guardian. 

A felmérés egészen pontosan a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatóknál, hatóságoknál dolgozók körében készült. A brit kormány oltási terve szerint „kritikus dolgozónak” számítanak például az egészségügyi, szociális dolgozók, rendőrök, tűzoltók, katonák, élelmiszeripari munkások és bolti dolgozók,futárok, gyári munkások, köztisztviselők, postai vagy éppen tömegközledésben dolgozók, de a tanárok és a kegyeleti dolgozók is.

Az érintett dolgozók alacsony státuszát – köztük is leggyakrabban a szociális dolgozók, bolti eladók és a futárok esetében – leginkább az alacsony alapbér és a járvány alatt a munkaórák, illetve műszakok  számának bizonytalan válása okozza.

„Minden kritikus dolgozó megérdemel egy tisztességes életszínvonalat a családja számára. De a kemény munkájuk sokkal ritkábban térül meg, mint kellene. És küzdenek azért, hogy megélhetést biztosítsanak a családjuk számára”- ezt Frances O’Grady, a TUC főtitkára nyilatkozta a The Guardiannek a kutatással kapcsolatban.

„A miniszterelnök megígérte, hogy az újraindítás igazságosabb lesz. A legfontosabb dolgozóinkkal kellene kezdenie, akik komoly áldozatokat hoznak érdekében, hogy az ország átvészelje a járványt. Ez nem csak arról szól, hogy a kritikus dolgozók több pénzt kapjanak. Ha több pénzt teszünk a dolgozó családok zsebébe, azok elköltése elősegíti vállalkozások talpra állását is”

– folytatta O’Grady.

A TUC által publikált jelentés megállapította, hogy az ország északkeleti régióiban él a legtöbb érintett gyermek (29%), ezt követi őt London (27%), West Midlands (25%), valamint Yorkshire és Humber régiók (25%). A vizsgált csoporton belül Kelet-Angliában (15,5%) és délnyugaton (15,6%) a legalacsonyabb a gyermekszegénység.

A TUC azt is kiemeli a kutatás tanulságai között, hogy az alacsony fizetés és a műszakok bizonytalansága mellett a magas lakhatási költségek is megviseleik a az érintett háztartásokat. Ezeken a nehézségesen a konföderáció szerint a brit kormány által tavaly áprilisban a járvány miatt heti 20 fonttal növelt segélycsomag, a Universal Credit névre hallgató, a jeleleng összesen mintegy 5 és fél millió háztartásnak folyósított juttatás sem oldja meg.

Ezt a fajta támogatást ráadásul a Johnson-kabinet ősszel vissza tervezi a állítani a „békeidőbeli” szintre, tehát heti 20 fonttal csökkeni fog a mostani összeghez képest.

A TUC álláspontja szerint a jelenlegi kormányzati politika valószínűleg csak növelni fogja a gyermekszegénység mértékét, főleg annak tükrében, hogy a kormány idén tavasszal béremelési plafont határozott meg a közszféra kritikus dolgozóinak, ami az inflációhoz igazítás során egyes esetekben nem hogy nem növelte, de még csökkentette is a béreket.