Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A halálba kergette a munkahelye az amerikai férfit a pandémia idején

Ez a cikk több mint 2 éves.

Evan Seyfried 19 éven keresztül dolgozott egy kereskedelmi üzletláncnál, a Krogernél. A 40 évesen elhunyt férfi apja jelenleg összeesküvéséért, szorongás szándékos kiváltásáért, magánélethez való jog megsértéséért, szexuális zaklatásért és jogellenesen okozott halálért perli a fia volt munkahelyét – írja a World Socialist Website.

A vád szerint a bolti menedzser el akarta üldözni a munkahelyéről a férfit és ezért súlyos zaklatásnak tette ki. A vád azt is leszögezi, hogy a férfi korábban nem küzdött mentális betegségekkel.

Evan zaklatása részben politikai motiváltságú volt. A menedzser, Shannon Frazee és egyes kollégái „antifának” nevezték a férfit, amiért szájmaszkkal védekezett a koronavírus ellen. Frazee a vád szerint szexuálisan is zaklatta a férfit.

De ez még semmi ahhoz képest, hogy Frazee szándékosan hátráltatta Evant munkája elvégzésében, a tejtermékek osztályának menedzselésében, hogy a sógorát helyezhesse Evan pozíciójába.

A hátráltatás részeként más dolgozók és vevőnek álcázott idegenek bevonásával lejárt tejtermékeket helyeztek a polcokra, amelyekért Evan felelt.

Amikor Evan túlmunkát kért magára, hogy rendezhesse a problémákat, melyeket nem ő okozott, megtagadták tőle a túlórázást. Evan az áthelyezését is kérte egy másik Kroger-üzletbe, de ezt is megtagadták tőle.

Egy másik menedzser, Joseph Pigg figyelmeztette Evant, hogy a Kroger informatikai rendszerén keresztül nyomon tudja követni a számítógépét és az internethasználatát. Joseph Pigget egyébként Evan két kolléganője is megvádolta szexuális zaklatással, amelyet Evan közreműködésével a szakszervezetnek is jelentettek, eredménytelenül.

A menedzsment tudomást szerzett arról, hogy Evan többször is a szakszervezet segítségét kérte, s bár a szakszervezet nem reagált a bejelentésekre, Frazee és Pigg keményebb módszerekhez folyamodtak. Evant hazáig követték és megfigyelték beazonosítatlan személyek, amelyet Evan szomszédai is megerősítettek. Ismeretlen telefonszámokról zaklatták Evant, SMS-ben kérdezték tőle, hogy fel fogja -e jelenteni a céget és azzal fenyegették, hogy ha beperli a Krogert, ráfogják, hogy gyermekpornót birtokol. Több jel is arra mutat, hogy Evan attól tartott, munkahelye meghekkeli a telefonját és a számítógépét, egyszer például ezt írta kollégájának:

„Azt hiszem, hogy a cég, ahol dolgozunk, csinált valamit a telefonommal. Több interakciót folytatunk civil ruhás biztonságiakkal, mint ügyfelekkel. A szakszervezet tagjai a vezetőséggel párhuzamosan dolgoznak, hogy kirúgjanak engem. Minden teljesen elszabadult.”

Evan végül felmondott és már a következő napon átvette helyét Frazee sógora. Azonban Evan továbbra is attól félt, hogy Piggnek hozzáférése van a telefonjához és zsarolni fogja. Amikor édesapjával ellátogatott egy ügyvédi irodához, idegösszeomlást kapott mielőtt belépett volna az irodába és elrohant. Apja két órával később az utcán bolyongva talált rá. Az öngyilkossága előtti nap édesapjának azt mondta, hogy Frazee és Pigg „el fogják kapni” és „csúnya vége lesz”.

Címlapkép: Wikimedia Commons