Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újból engedélyeztetnének egy rákkeltő gyomirtót, a hazai zöld szervezetek nyílt levélben faggatják az agrárminisztert

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nyílt levélben fordulnak a hazai zöldszervezetek Nagy István agrárminiszterhez, hogy ne támogassa a kockázatos glifozát növényvédőszer-hatóanyag újbóli uniós engedélyezését.

A glifozát használatát annak ellenére engedélyezik az Európai Unióban és Magyarországon, hogy a szer rákkeltő, és úgy az emberre, mint a többi élőlényre veszélyt jelent hosszú távon.

32 zöld szervezet csatlakozott a Greenpeace Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által kezdeményezett nyílt levélhez, amelyben az aláírók a glifozát betiltását követelik a kormánytól.

A levéllel arra kérik Nagy István agrárminisztert, hogy az Európai Unió biodiverzitási stratégiájával összhangban, valamint a hazai, elkeserítő daganatos megbetegedési adatokra tekintettel ne támogassa a rákkeltő kockázatú glifozát uniós újraengedélyezését a mezőgazdaságban és további érzékeny felhasználások során.

A nyílt levelet aláíró szervezetek megdöbbenve olvasták az Assesment Group on Glyphosate című, magyar, holland, francia, svéd illetékes hatóságok közreműködésével készült közleményt, amelyben azt állítják: a glifozát egy kockázatmentes hatóanyag, pedig a Monsato által kifejlesztett vegyszert az ENSZ rákkutatási ügynöksége már évekkel ezelőtt „valószínűleg emberi rákkeltő anyagként” sorolta be. A szert kismamák szervezetében is kimutatták, illetve további vizsgálatok alapján a vegyszer súlyosan károsíthatja a a méhlepény- és embrionális sejteket, valamint úgynevezett nem programozott és programozott sejthalált válthat ki.

Az európai hatóságok ennek ellenére nem követték az ENSZ besorolását: 2017-ben, hosszú viták után ez EU egy korlátozott, 5 éves engedélyt adott ki a glifozát használatára. Pedig később az is kiderült, hogy az engedélyező hatóság álláspontját megalapozó tanulmányok olyan cikkekre hivatkoztak, amelyeket a glifozátot gyártó és használó óriásvállalatok finanszíroztak – mint például a Monsato.

A levelet aláírók szervezetek ezért most azt várják az Agrárminisztériumtól, hogy hozza nyilvánosságra, milyen adatokra hivatkozik tulajdonképpen a glifozát kockázatmentessége mellett érvelő jelentés. A szer újraengedélyezését ugyanis a magyar kormány is támogatta, az agrártárca később már a szer további megtartása mellett érvelt.

Pedig a glifozát kivonása mind a az emberi egészség, mind az élővilág szempontjából elengedhetetlen lenne, egyes számítások szerint csak minimális minimális kárt okozna a gazdaságoknak.

„A zöld szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy ne a glifozát betiltása ellen tevékenykedjen, hanem segítse elő a gazdák átállását egy olyan fenntartható mezőgazdaságra, amely ahelyett, hogy az emberi egészséget és a környezetet károsítja, a természettel összhangban működik. Az aláíró szervezetek arra kérik az agrárminisztert, hogy Magyarország ne támogassa a glifozát újbóli uniós engedélyezését a mezőgazdaságban, illetve bármilyen alkalmazását lakókörnyezetben (parkok, játszóterek, töltések), valamint vasútvonalak mentén”

-áll a közleményben.

Világszerte és Magyarországon az élővilág drámai csökkenésének egyik legfontosabb oka a jelenlegi vegyszeres mezőgazdasági gyakorlat. Az aláíró szervezetek szerint viszont a klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában nem engedhetjük azt meg, hogy még tovább pusztuljanak a természeti értékeink. Ezért annak érdekében, hogy a mezőgazdaság valamennyi funkcióját képes legyen ellátni, be kell tiltani a kifejezetten környezetkárosító és egészségre ártalmas hatóanyagok alkalmazását.

A nyílt levél teljes egészében itt olvasható el.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt