Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A másodfokú ítélet szerint is rákkeltő a Monsanto gyomirtója

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság is helyben hagyta azt az augusztusi egyhangú esküdtszéki döntést, amely megállapította a Monsanto cég felelősségét egy 46 éves férfi rákbetegségének kialakulásában. Suzanne Bolanos bíró azonban 250 millióról 39 millió dollárra csökkentette a nagyvállalat által fizetendő kártérítés összegét.

A történelmi jelentőségű, úttörő pert Dewayne Johnson háromgyerekes családapa és egykori iskolai pályafelügyelő indította. Keresetében a férfi azt állította, a Monsanto glifozátalapú gyomirtójával való érintkezés okozta daganatos megbetegedését, a cég pedig elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a termék veszélyeiről. Az elsőfokú perben az esküdtszék mulasztást állapított meg a Monsanto részéről, és kimondta: a cégnek tudomása volt (vagy kellett volna legyen) a gyomirtó veszélyeiről, és rosszhiszeműen járt el a kliensekkel szemben.

A cég nem elégséges bizonyítékokra hivatkozva fellebbezett az elsőfokú döntés ellen.

Az augusztusi és mostani ítélet óriási győzelmet jelentet azok számára, akik hosszú ideje küzdenek a glifozátalapú gyomirtók ellen. A vegyszert több kutatás is a non-Hodgkin limfóma (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedése) kialakulásához. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2015 a „valószínűleg rákkeltő” szerek listájára vette a glifozátot.

Johnson ügyvédei a bírósági eljárás során olyan belső céges levelezéseket is napvilágra hoztak, amelyek tanúsága szerint a Monsanto több ízben is megpróbálta elnyomni a kritikus kutatásokat és olyan áltanulmányokat rendelt, amelyek a glifozát ártalmatlanságát támasztják alá.

A felperes nemrégiben egy interjúban azt nyilatkozta, szeretné, ha a bírósági eljárásnak hosszú távú hatásai lennének. Reményei szerint most már a Monsantónak is leesett, hogy az emberek nem ostobák, és a per hatására mindenki tudatosabban figyel arra milyen vegyszerrel kezeli terményeit és milyen vegykezelt termékeket fogyaszt.

Johnsonnak még hónapjai vannak hátra az életéből, az orvosok szerint maximum két évig maradhat még életben.

A glifozát ügye nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is komoly viharokat kavar, gyakran kerül polgári tiltakozások kereszttüzébe. Az Európai Parlament tavaly októberben javaslatot tett a glifozát uniós betiltására, de végül a tagállamok többsége – köztük Magyarország is – a Monsanto javára döntött, és öt évre meghosszabbította a glifozát engedélyét.

(Mérce / Guardian)