Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harminc éve nem voltak akkora tüntetések Kubában, mint most

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ezrek vonultak fel a kubai fővárosban, Havannában, hogy politikai szabadságot követeljenek és tiltakozzanak az étel- és gyógyszerhiány ellen. Harminc éve nem zajlottak akkora tüntetések Kubában, mint most.

A kilencvenes években Kuba legfőbb szövetségesének, a Szovjetuniónak az összeomlása gazdasági krízist okozott a szigetországban, ami tiltakozáshullámot is maga után vont. Akkor a rezsim az étel- és olajhiányra olyan ökológiai mezőgazdaságfejlesztéssel reagált, amely nem szorul olyan fosszilis energiahordozókon alapuló trágyázásra és szállítási rendszerre, amihez az embargóval sújtott ország egyébként sem férhetett volna hozzá. A hiányra épülő, ökológiai mezőgazdaságra való átállás a kommunista rezsimet is stabilizálta – ezidáig.

Az elmúlt évben a pandémia hatására Kuba gazdasága 11%-kal zsugorodott össze. Az országban ráadásul hiány van vakcinákból, és rekordokat dönt a napi beazonosított fertőzöttek és koronavírusban elhunytak száma: majdnem 7000 fertőzöttet azonosítottak be és 47-en hunytak el vasárnap.

A gazdasági krízishez hozzájárult az is, hogy Barack Obama nyitási próbálkozásai után Donald Trump újra súlyosbította az embargót a szigetországgal szemben, amely egyébként közelebb fekszik az USA-hoz, mint az amerikaiakkal szoros szövetségben álló Puerto Rico.

A rendőrökkel is összecsaptak a tüntetők, akik a rezsimmel kritikus rapszám refrénjét skandálták, amely úgy szól: „Haza és Élet”. A „Haza és Élet” Fidel Castro „Haza vagy Halál” mottójára utal, habár maga Castro is használta a „Haza és Élet” kifejezést egy 1999-es beszédében. A Haza és Élet c. rapszám népszerűsége sokak szerint azt mutatja, hogy a kubai fiatalok nem elégszenek meg a rezsim forradalmi nosztalgiájával. Egy tiltakozó a BBC-nek azt nyilatkozta:

„Eljött a nap: nem bírom tovább. Nincs kaja, nincs gyógyszer, nincs szabadság. Nem engedik, hogy éljünk. Elfáradtunk.”

Kuba elnöke, Miguel Diaz Canel az USA-t sejti a tüntetések mögött, de egyelőre óvatosan fogalmaz:

„A tüntetéseken sok forradalmi állampolgár is van, akik magyarázatot akarnak az ország jelenlegi helyzetére, de olyan opportunista csoportok is megfertőzik őket, akik a jelenlegi válságot kihasználva aláássák a rendet és káoszt generálnak” – nyilatkozta az elnök.

Az elnök személyesen is beszélt a tüntetőkkel San Antonio de los Baños városában, ahol a demonstrációk kezdődtek.

Címlapkép: Pxfuel