Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány ideje alatt is tovább gazdagodtak a magyarországi vagyonosok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon 7000 milliárd forint fölé emelkedett és az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordot ért el 150 millió forinttal, írja a Privátbankár híroldal.

A félévente megjelenő Portfolio Privátbanki Felmérésből kiderült, hogy a privátbanki válaszadók által nyilvántartott vagyon 2021. június végén meghaladta 7000 milliárd forintot.

Az előzőleg közölt adatokkal összehasonlítva ez azt jelenti, hogy december óta 500 milliárd forinttal nőtt a privát banki szolgáltatásokat élvező ügyfelek vagyona.

Azokról az ügyfelekről van szó, akiknek a megtakarítása meghaladja a a több tízmillió forintot, s akiket a bankok egyéni befektetői tanácsokkal, különleges ajánlatokkal várják.

A most közölt adatok nemcsak az összvagyon tekintetében érdekesek, hanem ügyfélszámlákra bontva is. Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig

júniussal bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már meghaladta a 150 millió forintot,

miközben a privátbanki szolgáltatásokat érdemben nem használták többen, mint a megelőző időszakban.

A vagyonok növekedése azzal is járt, hogy egyre több privátbanki szolgáltató emelte meg a belépési küszöböt. Tavaly az OTP és a Budapest Bank növelte a limitet, idén pedig az Equilor is csatlakozott hozzájuk: a szolgáltatónál a korábbi 50 milliós küszöböt emelték most 75 millióra.

Az adatokból világossá vált az is, hogy folyamatosan nő azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. Június végén arányuk már 78%-ot tett ki.

(Portfolio, Munkások Újsága, Pénzcentrum, Mérce)
Címlapkép: Pixabay