Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízéves a nyugdíjtörvény, amely a nyugdíjasok kétharmadát nyomorba dönti

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tíz esztendővel ezelőtt született meg a jelenleg is érvényben lévő törvény az inflációkövető nyugdíjemelésről. Ennek kapcsán a Népszava interjút készített Stikel Jánossal, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnökével, aki szervezetével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait felhasználva azt mutatta be, hogy 2011 óta hogyan alakult a nyugdíjasok helyzete.

Stikel János a lap kérdésére elmondta, hogy „az átlag alatti ellátásban részesülő idősek nagyjából kétharmada vesztese az elmúlt tíz évnek”. Ez annak ellenére történt így, hogy a kormány a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzésével indokolta a nyugdíjrendszer teljes átalakítását.

A meggondolás az volt, hogy az inflációt követő nyugdíjemelés a hasznára lesz a nyugdíjasoknak. Ám pusztán az történt, hogy

az alacsonyabb nyugdíjban részesülők még inkább elmaradtak a magasabb nyugdíjat kapókhoz viszonyítva.

„Noha a kormány folyamatosan azt állítja, hogy a nyugdíjak reálértéke változatlan maradt, a számok azt bizonyítják, csak az átlagnyugdíj feletti ellátást kapók járnak jobban a mostani rendszerrel, a nagy többség viszont nem”, mondta el Stikel.

A Stikelék által összeállított szakmai anyagból kiderült, 2019-ig 20 százalékos infláció mellett 30,1 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, alapvetően a 2013 és 2016 közti időszaknak betudhatóan, amikor a negatív vagy a nagyon alacsony, a nullához közeli mértékben nőtt az idősek járandósága.

A növekedés igazi nyertesei pedig az átlag feletti ellátásban részesülők lettek.

A számok azt is bizonyítják, hogy minél kevesebbet kap valaki az átlagnyugdíjnál, annál nagyobb a vesztesége. „Vagyis az elmúlt tíz esztendőben jelentősen kinyílt az olló: éppen a legrászorultabbakat érintette legrosszabbul az inflációkövető nyugdíjrendszer bevezetése”, írja a Népszava.

Az új nyugdíjrendszer, amely a perverz újraosztáson alapul, azaz a tehetősebbeket jutalmazza, újragondolásra szorul.

A Fidesz a keresetek növekedésével is számoló vegyes indexálásról az inflációkövető nyugdíjemelésre áttérve csak az elmúlt 6 évet alapul véve többszáz milliárd forint forrást vett el a nyugdíjasoktól

– írta az Orbán-kormány nyugdíjpolitikáját élesen bíráló közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Együttműködési Tanácsa (NYUSZET), amelyet a Mérce a minap ismertetett.

A nyugdíjas szervezeteket tömörítő tanács emlékeztett arra, hogy a rokkantnyugdíjak és a nyugdíjazás rugalmasságának megszüntetése, a nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével történő milliós nyugdíjak megteremtése és a legkisebb nyugdíjak 28 500 forinton tartása, valamint a bérek és a nyugdíjak közötti különbségek növelése az elmúlt 12 év kormányzásának eredménye.

Emiatt pedig a szervezet elvárja, hogy 2022-től ismét a vegyes indexálás legyen a nyugdíjszámítás alapja, továbbá pedig követeli, hogy még ezen a nyáron biztosítson a kormány – azonnali intézkedésként – az átlag alatti nyugdíjból élők számára egyszeri minimum 50 ezer forintos rendkívüli juttatást.

(Népszava, Mérce)
Kiemelt kép: MTI/Móricz-Sabján Simon