Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Átlátszó az Alkotmánybírósághoz fordul, miután a kormány megtiltotta a névtelen adományozást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bodoky Tamás, az Átlátszó oknyomozó oldal főszerkesztője a Media1 híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy az Átlátszó az Alkotmánybírósághoz fordul amiatt az új kormányrendelet miatt, amely lényegében megtiltotta a névtelen adományozást.

Bodoky ígéretet tett arra, hogy semmilyen körülmények között sem adják át a kis összegű támogatóik listáját a kormánynak.

A névtelen támogatói adományok fogadását az a kormányrendelet tiltja meg, amely csütörtökön látott napvilágot. A rendelet kimondja, hogy a civil szervezeteknek, egyesületeknek és alapítványoknak minden évben ezentúl el kell küldeniük a kormány részére, kitől mekkora támogatást kaptak.

A 444.hu híroldal által ismertetett kormányrendelet azt is előírja, hogy mindenképpen neveket kell ismertetni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

A 444.hu megjegyzi, hogy ez a rendelet meglehetősen hasonló ahhoz a 2017-es intézkedéshez, amely a civil szervezek számára beszámolási kötelezettséget írt elő, s amelyet az EU Bírósága később jogellenesnek talált. Ehelyett azt a törvényt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

A most meghozott rendelet a civil szervezetek mellett azokat a médiumokat is érinti, amelyek eddig különféle csatornákon névtelen olvasói támogatásokat fogadtak. A Média1 arról ír, hogy az Átlátszó mellett a Klubrádió is várt névtelen adományokat és felajánlásokat, ahogyan a Válasz Online stábjának költségeihez is hozzá lehet járulni névtelenül: akár átutalások révén, de támogatói esteken is.

Ugyanígy társoldalunk, a Partizán is fogad nézői támogatásokat egy alapítványon keresztül.

Az ismertetett interjúban az Átlátszó főszerkesztője aggályosnak nevezte azt is, hogy a kormányrendelet egyik napról a másik napra lépett életbe. Bodoky Tamás szerint ez azért történt így, hogy idejük se legyen tiltakozni ellene.

„Akinek például még év elején névtelenséget ígért az Átlátszó, azzal sem tehetik meg, hogy mégis kiadják a nevét. Az Átlátszó ezt egyébként azokkal szemben sem fogja megtenni, akik csak ezután támogatják őket” – írja a Média1.

Tisztelt Olvasóink, Barátaink és Támogatóink!

A kormányrendelet a lapunkat is érinti, hiszen a Mérce szinte 100 százalékban olvasóink támogatásaiból működik, amelyek között vannak anonimak is. Szerkesztőségünk álláspontja világos: mi sem kívánjuk kiadni egyetlen támogatónk csak a lapunk számára megadott adatát sem, hiszen kiemelten fontos számunkra a támogatóink bizalma. A Mérce törekszik arra, hogy más lapokkal és civil szervezetekkel megoldást találjunk a kormányrendelet keltette nehézségekre.

A Mérce szerkesztősége.

(Media1, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: Pixabay