Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlanul szabadon engedték Bill Cosbyt, akit mintegy hatvan nő vádolt már szexuális erőszakkal

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tegnapi napon váratlanul szabadon engedték Bill Cosbyt pennsylvaniai börtönéből.  2018-ban az amerikai színészt háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélték egy 2004-ben történt szexuális erőszak ügyében. A vádló, Andrea Constand elmondása szerint Cosby bedrogozta őt, amitől elvesztette eszméletét és később arra ébredt, hogy a ruháit lehúzták. Cosby ezelőtt is próbált Constandhoz szexuálisan közeledni. Az évtizedek során csak nem hatvan nő vádolta hasonló bűncselekménnyel Cosbyt.

Miután Cosby két évet töltött a börtönben, nem azért engedték szabadon a tegnapi napon, mert az ellene felhozott vádat utólag hamisnak ítélték meg, hanem egy szimpla jogi eljárási hiba miatt.

Ahogy az őt 2018-ban elítélő Kevin Steele, kerületi ügyész fogalmazott:

„Az esküdtszék bűnösnek találta, és most egy olyan eljárási ügy miatt engedik szabadon, amely irreleváns a bűncselekmény tényállása szempontjából.”

Ez az „eljárási ügy” azt takarja, hogy Bill Cosby megállapodást kötött egy másik ügyésszel, a republikánus Bruce Castorral arról, hogy többé nem fognak büntetőjogi eljárást folytatni Cosbyval szemben. A „megállapodásról” nincsen írásos bizonyíték, csak egy 2005-ös sajtóközlemény. Castor azt állítja, hogy az volt a célja a megállapodással, hogy ezzel ösztönözze a színészt arra, hogy tegyen vallomást a polgárjogi perben.

Cosby több terhelő nyilatkozatot is tett magáról a polgárjogi perben és el is vesztette azt Constanddal szemben, de a polgárjogi per csak pénzbeli bírságot vont maga után, büntetőjogit, tehát börtönbüntetést nem. Másképpen fogalmazva: Cosby maga ellen vallott, amikor csak Constand pénzbeli kárpótlása volt a tét, az ügyésszel való megállapodásával viszont a börtönbüntetést el akarta kerülni.

2015-ben viszont egy másik ügyész, Kevin Steele új bizonyítékokkal állt elő és újra bíróság elé állította Cosbyt, napokkal azelőtt, hogy az ügy elérte volna a 12 éves elévülési időt. Végül 2018-ban három súlyosbított szexuális zaklatás ügyében ítélték el. Elmondások alapján Cosby inkább letöltötte volna mind a tíz évet, minthogy megbánást mutasson és ezzel hamarabb szabadlábra kerülhessen.

Bill Cosby áldozatai felháborodva és szomorúan hallották a hírt, hogy a színész újra szabadlábon van. Victoria Valentino, aki szintén szexuális erőszakkal vádolta Cosbyt, a CNN-nek azt nyilatkozta: „Ez egy gyomorütés. Mit mond ez el a nők szaváról, a nők értékéről, azokról életekről, amelyeket ő [Cosby] megkárosított? Felháborító. Dühös vagyok.