Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP is saját jelöltet indít Borsodban a jobbikos Bíró László ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A múlt héten derült ki, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében a Jobbik újra azt a Bíró Lászlót indítja, aki a tavaly októberi időközi választás alkalmával az ellenzéki hatpárti szövetség közös jelöltjeként vereséget szenvedett a fideszes Koncz Zsófiával szemben. 

Az már Bíró újbóli megmérettetésének bejelentéskor is ismert volt, hogy ezúttal lesz vetélytársa – legalábbis a további esetleges párközi megállapodásokig biztosan –  az ellenzéki előválasztáson: a momentumos Pelek Dávid indulása a körzetben március óta köztudomású.

Bírón és Peleken kívül az októberi időközin magát ugyancsak megmérettető független Tóth Ádám jelentette be részvételi szándékát a Borsod 6.-os előválasztáson:

Most kiderült, hogy az MSZP is indít saját jelöltet a körzetben, akinek a személye egyelőre nem ismert.

Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke árulta el hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista politikust Rónai Egon a A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Bíró László újboli indítását sérelmező közleményével kapcsolatban kérdezte, miután a zsidó szerzvezet közölte: a tavalyi borsodi időközi választás kapcsán már hangot adtak annak, hogy Bíró Lászlót korábbi antiszemita megjegyzései miatt méltatlannak tartják a választók képviseletére; akkor abban reménykedtek, hogy „őt a továbbiakban már csak múlt időben lehet majd említeni”. Mint ismert, korábbi antiszemita kijelentései miatt az akkori kampányban is többen kifogásolták Bíró indítását.

Jakab Péter, Karácsony Gergely, Bíró László és Kunhalmi Ágnes a 2020-as borsodi ellenzéki kampány közben. Fotó: Bíró László Facebook-oldala

Kunhalmi Ágnes erre úgy reagált: Bíró ugyan korábban már bocsánatot kért a anitszemita megnyilvánulásaiért, de

az MSZP úgy dönt, hogy saját jelöltje lesz, és hamarosan be is fogják mutatni.

A szocialisták társelnöke hozzátette: ő már tavaly is azt mondta, ha lett volna előválasztás az időközit megelőzően, a szavazók dönthettek volna arról, hogy ki induljon a körzetben, most ez szerinte meg is fog valósulni.

2014-ben és 2018-ban egyébként egyaránt Pap Zsolt, Tiszaújváros MSZP-s alpolgármestere volt a szocialisták jelöltje: hét éve 23,51 százalékot, három éve pedig 14,9 százalékot kapott, egyik esetben sem szerezve mandátumot.