Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Molnár Gyula után Szakács Lászlót is kizárták az MSZP-ből

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pénteken meghallgatta az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanács Szakács László országgyűlési képviselőt, szombaton pedig már meg is kapta a határozatot, amely a kizárásáról szólt – írja az atv.hu. Az MSZP volt elnökhelyettese, aki egészen eddig a párt jelöltje volt Baranya megye 2. számú választókerületében, az atv.hu-nak elmondta: választókerületére kíván koncentrálni, így nem valószínű, hogy fellebbez a határozat ellen.

Szakács szerint a vele szemben megfogalmazott vádak között szerepel a múlt héten az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhangzott nyilatkozata is, amelyben bejelentette MSZP-tagsága felfüggesztését, és úgy nyilatkozott, hogy ha úgy adódik, elfogadja más „demokratikus ellenzéki” párt jelölését az előválasztáson, hogy legyőzze a fideszes Hoppál Pétert.

Csütörtökön Molnár Gyulát, egykori elnököt zárták ki a pártból. Az MSZP érvelése szerint Molnár „súlyosan megsértette az MSZP integritását, és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, amikor jó nyerési esélye ellenére a DK támogatásával vállalta csak a választási megmérettetést, „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta.”

Miközben a párt elnöksége azt is hangsúlyozta, hogy az általuk a DK-val kötött, a budapesti körzeteket érintő megállapodás nem kötelezte a politikust arra, hogy a DK frakciójába üljön, Molnár az etikai tanácshoz küldött beadványa szerint a DK-s frakcióba való beülésének bejelentése pont az elnökségi döntés következménye volt.

A fegyelmi eljárás megszüntetését kérő Molnár beadványa szerint az MSZP, a Párbeszéd és a DK elnökei között június 1-jén létrejött együttműködési megállapodásban szó szerint az szerepelt, hogy „az MSZP és a Párbeszéd tudomásul veszik, hogy Budapest 18. választókerületében Molnár Gyula képviselőjelölt a DK országgyűlési képviselőcsoportjához fog csatlakozni”.

Kilépési hullám jöhet

A 168 óra információi szerint Molnárhoz hasonlóan jártak el most Szakács és két másik politikus, Juhászné Lévai Katalin, aki egy éve még a párt hajdú-bihari választmányát vezette, valamint Morkai Mihály, volt miskolci alpolgármester esetében is. A lap úgy tudja, előbbinek azért kell távoznia a pártból az etikai bizottság szerint, mert több DK-s posztot osztott meg közösségi oldalán, mint MSZP-st, utóbbi pedig maga tett lépéseket a DK felé, mondván: az MSZP legutóbbi tisztújításán „letért a törvényes és etikus útról.”

A lap úgy tudja, tucatnyi helyi szervezet készíti elő a hétvégén, hogy kollektívan kilép az MSZP-ből, így tiltakozva a párt vezetőségének „kizárási hullámára.”

(via 24.hu, 168 óra)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor