Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetente 130 ezer nem használt terméket pusztít el az Amazon egy skóciai raktárban, köztük értékes elektronikai eszközöket

Ez a cikk több mint 2 éves.

A brit ITV News oknyomozó riportot közölt az Amazon dunfermline-i raktáráról, melyben hetente nagyjából 130 ezer eladatlan vadi új terméket pusztítanak el, köztük laptopokat, tévéket, telefonokat, háztartási eszközöket, ékszereket, könyveket és maszkokat.

A 14 focipályányi területen elterülő raktárról rejtett kamerás felvételeket is közöltek, melyeken jól látható, hogyan tornyosulnak a kiszállítással foglalkozó cégnél a kidobásra ítélt új termékek.

A kidobandó tárgyaknak feltehetően nagyjából felét elégedetlen vásárlók küldték vissza, amelyek bár bontottak, szinte mind kiváló állapotban vannak. A tárgyak másik felének még az eredeti csomagolása is megvan.

Az ITV News a raktár egy korábbi dolgozóját is megszólaltatta az ügyben, aki arról, hogy hogyan érzett a munkájával kapcsolatban, azt nyilatkozta:

„A szavam is elállt. Nem létezik értelmes indok arra, hogy miért kell elpusztítani azt, amit elpusztítanak.”

Az Amazon bár jótékonykodik is az eladatlan termékekkel, egy az ITV News birtokába jutott dokumentum szerint április egyik hetében az adatbázisban csupán  27 ezer jótékonyságra ítélt termék szerepelt, míg ennek a számnak több mint négyszerese, 124 ezer elpusztítandó termék szerepelt a listán.

A nagyfokú pazarlás mögött az állhat, hogy az Amazon szolgáltatását használó gyártóknak egy idő után jobban megéri a termékek elpusztítása mint az Amazon-raktárakban való tárolása, amelyért fizetniük kell.

Mielőtt a raktárban készült felvételek nyilvánosságra kerültek volna, az Amazon nagy-britanniai igazgatója azt állította, hogy a cég „rendkívül kismértékben” pusztít el eladatlan termékeket. A hír megjelenése után is ragaszkodott ahhoz az Amazon, hogy a szemét minimalizálására törekszik a cég és tagadta, hogy az Egyesült Királyságban szemétdombra kerülnének Amazon-termékek.

A hír sokkolta az Egyesült Királyságot. Az Amazon gyakorlatát és az ezt lehetővé tevő fogyasztói kultúrát a konzervatív miniszterelnök, Boris Johnson is elítélte, majd hozzátette, hogy ezért is van az országban a hulladéklerakás megadóztatva. Kwasi Kwarteng, üzleti államtitkár már óvatosabban fogalmazott: „nagyon meglepték” az Amazonról szóló hírek, mert „a cég nagy összegeket költ az esőerdők megőrzésére”.