Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták foglalták el a londoni Tudományok Múzeumát a Shell szponzorációja miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Brit diákaktivisták és tudósok tartottak tiltakozó akciót szombat éjjel a londoni Science Museum épületében. A demonstrálók hálózsákokkal és táblákkal érkeztek a múzeum előterébe, és arra készültek, hogy egész éjjel bent maradnak az intézmény épületében.

A demonstrációval az aktivisták azt szerették volna elérni, hogy a múzeum utasítsa el a Shell olajvállalat által folyósított szponzorációt, amivel szerintük az óriáscég csak elterelné a figyelmet arról környezetpusztításról, amelyet végeznek (greenwashing).

A tiltakozó akciónak végül a kiérkező mintegy 30 rendőr vetett véget, akik az aktivisták beszámolói szerint börtönnel fenyegették őket, ha nem hagyják el a helyszínt.

A South Kensingtoni múzeum egy kiállításra lépett partnerségre a Shell-lel, amelynek címe „A bolygónk jövője”, és a szénhidrogének visszanyerésének technológiáját, illetve egyéb természetes megoldásokat mutatna be a klímakrízis elleni küzdelemben.

A demonstrációt szervező  UK Student Climate Network (UKSCN) egy a múzeumhoz intézett nyílt levelében úgy fogalmazott:

„Az a tény, hogy a Shell, ami a fosszilis energia-felhasználásában továbbra is erősen érdekelt, pénzügyileg támogat egy kiállítást, ami a klímaváltozás megoldási lehetőségeiről szól, visszataszító. Elítéljük a Tudományok Múzeumának döntését, amellyel elfogadták ezt a támogatást, és lehetővé tették a Shell számára, hogy megpróbálja magát ‘zöldre mosni’.”

Egy holland bíróság épp májusban mondta ki, hogy a Shell megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének élethez való jogra vonatkozó cikkelyeit és a Párizsi Klímaegyezménybe foglalt 1,5 Celsius-fokos határt, ezért a környezetszennyező nagyvállalatot arra kötelezték, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a cég 2019-es kibocsátásához képest, ahogyan erről a Mércén is beszámoltunk.

Formálisan ugyan a Shell is támogatta a Párizsi Klímaegyezményt, és jelentős összegeket költött greenwashingra, vagyis a cég imidzsének zöldrefestésére, a valóság viszont, hogy a cég 2030-ra 20%-kal kívánta növelni fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolat tevékenységeit – éppen ennek tett keresztbe a májusi ítélet.

(The Guardian)