Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemet lehet mondani a nőgyógyászaton, ha indokolatlanul vetetik le a ruhát

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Másállapotot a szülészetben civil érdekvédő csoport bejegyzése szerint továbbra is rendszeres, hogy a nőgyógyászati vizsgálatokra várakozó nőket megalázó helyzetben, félmeztelenül várakoztatják az orvosi vizsgálatok előtt. Mint írják,

A »bugyis« ügyek folytatódnak!

Léptünk már fel együtt olyan megalázó eset ellen, amikor előre levett bugyival kellett várni a vizitet, mert ez szükségtelen és megalázó helyzet!

A szervezet bejegyzése szerint, noha a nőgyógyászati és szülészeti ellátás egyik fokmérője, hogy a páciens mennyire érzi magát komfortosan az ellátás folyamán, számos bejelentés érkezett már hozzájuk a nők intim szféráját semmibe vevő, megalázott gyakorlatról. Megosztanak egy beszámolót is, mint egy nagykanizsai nő írja,

„Amikor sorra kerülünk, szólít az asszisztens, hogy menjünk a vetkőzőbe, és a szakorvossal már csak akkor találkozunk, amikor félig levetkőzve ott állunk előtte. Megalázó helyzet, amely során a megfelelő anamnézis felvétel sem tud megvalósulni.

Mindeközben a két öltözőből a másikban fél-pucéran várakozó nő tisztán hall mindent a másik vetkőzőben várva.

Tarthatatlannak, és teljes mértékben szakmaiatlannak tartom ezt a gyakorlatot, amely sok nőnek okoz kárt (közvetlen megaláztatás, közvetve elmaradt információ megosztás és a hasonló helyzetek kerülése miatt.”

A szervezet panaszt fog tenni az ügyben, hogy megváltozzon az egészségügyi intézményekben a gyakorlat.

Ehhez pedig várják a bejelentéseket a [email protected] e-mailcímen, ugyanis az, hogy a nőket félmeztelenre vetkőztetve várakoztatják nemcsak elriaszthat egyeseket az orvosi kezelés igénybevételétől, így egészségügyi kockázatot jelent, de jogszabályellenes is.

A egészségügyi törvény vonatkozó passzusai

7) A beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben távolítható el.
10. § (1) Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani.
(3) Az ellátás során a beteg jogainak gyakorlásában csak az egészségi állapota által indokolt ideig – törvényben meghatározott – mértékben és módon korlátozható.
(6) A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálatára és kezelésére olyan körülmények között kerüljön sor, hogy azt beleegyezése nélkül mások ne láthassák, illetve ne hallhassák, kivéve, ha a sürgős szükség és a veszélyeztető állapot esetén ez elkerülhetetlen.

Telefonon értük el Keszler Viktóriát, a Másállapotot a szülészetben aktivistáját.

Keszler elmondta, arról nincs pontos kimutatásuk, hány ilyen eset történik évente, azonban országszerte általános tapasztalat, hogy a nőket indokolatlanul vetkőztetik a nőgyógyászati és szülészeti ellátásban – viszont főleg a vidéki intézmények esetében, ahol csak egy kórház van adott esetben, ott a nők az ilyesmit leginkább névtelenül szeretik bejelenteni, mert félnek a következményektől.

Ráadásul hiányos az oktatás, így viszonylag kevesebben vannak tisztában a jogaikkal, bár ez szerencsére javuló tendenciát mutat. De még ha tisztában is vannak, nehezen tudják őket érvényesíteni: a nőgyógyászatokon sokszor tiszteletlenül bánnak a nőkkel, infantilizálják őket, és inkább nem szólnak vissza az orvosnak kiszolgáltatott helyzetük miatt. Jobb esetben utólag keresnek segítséget jogvédő szervezeteknél, hogy máskor ne fordulhasson elő ilyen jogtalan és megalázó eljárás.

A Másállapotot a szülészetben aktivistái azt a stratégiát követik, hogy amennyiben egy intézményben fény derül ilyen vagy hasonló jogsértő eljárásra, mikor nőket levetkőztetnek, egymás előtt várakoztatják vagy kezelik őket, több intézménynél és hatóságnál is jelzik a visszásságokat.

Bejelentéseket tesznek a Nemzeti Népegészségügyi Központnál, az EMMI-nél, valamint az alapvető jogok biztosánál is, akik eljárásokat indíthatnak, hogy megszűnjön a nők megalázó kezelése az egyes ellátóhelyeken. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az ilyen esetekben valóban lehet foganatja a bejelentéseknek, legutóbb például Békéscsabáról számolhattunk be arról, hogy a hatóságok vizsgálatot indítottak, mert a nőket nyilvánosan vizsgálják és végeznek rajtuk beavatkozásokat.