Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy év próbaidőre ítélték a Magyar Nemzet munkatársát és főszerkesztőjét a lap Szabó Tímeáról írt cikke miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszai Péterre, médiamunkásra és Toóth-Holló Tamásra, főszerkesztőre a Magyar Nemzetben megjelent „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” c. cikk miatt – írja az érintett országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

A „Zummer Fülöp” álnéven írt cikkről a bíróság kimondta, hogy megfosztotta Szabó Tímeát emberi mivoltjától, emberi méltóságától. Szabó beszámolója szerint Szikszai és Toót-Holló úgy fogalmaztak a tárgyaláson, hogy a cikk csupán „gúnyos szatíra”.

A képviselő úgy kommentálta a pert:

„Egy közszereplőnek sok mindent el kell viselnie. Politikusként ezt pontosan tudom. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzet és Szikszai cikke volt 11 év képviselői munka után az első alkalom, amikor én az engem ért „vélemény” miatt bárkivel szemben büntető- és polgári peres eljárást kezdeményeztem. Pedig addig és azóta is kaptam már hideget-meleget.”

Korábban, egy másik perben a Fővárosi Ítélőtábla is Szabó javára ítélt, akkor a cikk eltávolítására és 1,3 millió forint kártérítés fizetésére kötelezte a bíróság a Magyar Nemzetet.

A dehonesztáló cikk „apropója” az volt, hogy a képviselő arról kérdezett a parlamentben, hogy ha tavasszal a határon túlra jutott a védőfelszerelésekből, akkor miként lehet, hogy a hazai kórházakba nem – ezt értelmezte „Zummer Fülöp” a határon túli magyarok elleni uszításként, bár ahogy Szabó Tímea is írja bejegyzésében „a bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető”. A cikkre ürügyet adó parlamenti felszólalás itt visszanézhető:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor