Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert Szabó Tímea a Magyar Nemzet tavasszal megjelent, dehumanizáló cikke ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pert nyert Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Magyar Nemzet ellen: a kormánypárti újság még áprilisban jelentetett meg egy cikket A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése címmelamelyben durván dehumanizáló kifejezésekkel illetik a politikust egy parlamenti felszólalása miatt.

Pert nyertem a Magyar Nemzet nevű hazugsággyár ellen!
Talán emlékeztek, hogy tavasszal megjelent egy cikk a „Zummer…

Közzétette: Szabó Tímea – 2020. október 27., kedd

A PM társelnöke azt szerette volna megkérdezni, hogyha tavasszal a határon túlra jutott a védőfelszerelésekből, akkor miként lehet, hogy a hazai kórházakba nem, viszont eközben beléfojtották a szót:

A Zummer Fülöp álnevet használó szerző ezt úgy értelmezte, hogy az ellenzéki képviselő a határon túli magyarok ellen uszított a Parlamentben, a cikket pedig összehangolt támadás követte a kormánymédiában Szabó ellen. A képviselő ezután sajtó- és személyiségi jogi pert indított az orgánum ellen.

Az Alkotmánybíróság 3122/2014. (IV. 24.) határozata kimondja, hogy a közszereplőkkel szemben megengedett szélesebb véleménynyilvánításba sem fér bele a dehumanizálás, állatokhoz hasonlítás. De az ilyen agresszív felszólalások nem csak a személyiségi jog szempontjából problémásak: arra is alkalmasak, hogy megágyazzanak egy olyan közhangulatnak, amely tolerálja az esetleges fizikai erőszak alkalmazását is.

„Szögezzük le: közszereplőként pontosan tisztában vagyok azzal, hogy nekünk többet kell elviselnünk, mint másoknak. Nem véletlen, hogy 10 éves képviselői munkám során eddig egyetlen egyszer sem pereltem be senkit azért, amit vagy ahogyan rólam mondott, azaz amiért engem kritizált (kormánymédia esetében a kritikán persze gyakran túlmentek). A munkámat mindig lehet kritizálni, és egyetérteni se kell nekünk mindig mindenben egymással. De emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos. Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén”
-írja Szabó bejegyzésében.
A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a Magyar Nemzetet tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnévhez való jogát, illetve arra is kötelezte az újságot, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegyék közzé online és nyomatott verzióban is, hogy megsértették a képviselő személyiségi jogát, illetve 1,3 millió forint kártérítést fizessenek. Ezen kívül arra is kötelezték az orgánumot, hogy végelgesen távolítsák el az online cikket.

Szabó úgy tudja: szakértők szerint hasonló ítélet korábban még nem született, ez is mutatja a jogsértés súlyosságát.

A cikk álnéven publikáló írójának – aki egyszer, remélem, megkapja méltó büntetését – jelzői az emberi méltóság sárba tiprásának egyik legszörnyűbb történelmi tragédiájához vezető náci ideológia jellegzetes elemei. Azt üzeni: az illető nem ember, hanem olyan valaki, akinek a halála kívánatos. Ilyet pedig nem üzenünk egymásnak. Még Orbán Viktor hazugsággyárának berkein belül sem
-írja a képviselő.
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi