Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tatai civilek lakossági párbeszédet követelnek a tóparti szállodamonstrum ügyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Június 26-án szombaton a STOP Avalon Tata demonstrációt szervez a tatai Kossuth téren, mert a város fideszes polgármestere nem tett eleget a lakossági észrevételek befogadásának, valamint lakossági fórumot se hajlandó rendezni a tatai Öreg-tó partjára tervezett városfejlesztési beruházakról.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a tatai városvezetés meg akarja változtatni a Helyi Építési Rendeletet olyan módon, hogy a tópartra, a lóistálló és a lovaspálya területére szállodát is lehessen építeni a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ez nem lehetséges. A Stop Avalon Tata Civil Mozgalom 2020 nyarán már több mint 6500 aláírást gyűjtött össze azért, hogy népszavazás induljon a kérdésben, azonban legkorábban csak 2022-ben indíthatnának népszavazást.  Michl József polgármester ezt kihasználva még 2021 novemberéig le kívánja zárni azt a településfejlesztési terv-módosítását annak érdekében, hogy a szállodai beruházás megvalósulhasson az Öreg-tó partján. A lakossági észrevételekre pedig a civilek szerint csupán egy rendkívül körülményesen használható online felületet biztosítottak, email-ben nem engedték beküldeni a javaslatokat, a városvezetés pedig lakossági fórumok helyett csak tájékoztatókat fog rendezni a beruházással kapcsolatban.

A Miénk a Grund Városvédő Egyesület (MAG) a megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben, szerintük ugyanis a polgármester megszegte a helyi rendeletet azzal, nem volt hajlandó elfogadni az emailről beérkezett lakossági javaslatokat. Emellett azt is kifogásolták, hogy az erre a célra létrehozott űrlap beküldéséről nem érkezik visszaigazolás a kitöltőknek, jelentősen szűkíti az észrevételek megtételének formáját, valamint egy esetleges jogi eljárási vita esetén a beküldött elektronikus űrlap nem visszakereshető.  Később egy Tata város honlapján  közzétett bejegyzésben végül júnus 10-étől engedélyezték az észrevételek email-es beküldését is.

Szintén komoly aggály a civilek szerint, hogy a lakossági fórumok helyett az Öreg-tavat is érintő beruházásokról a városvezetés csak tájékoztatókat fog tartani. Ezeken a tájékoztatókon ugyanis a városvezetés helyett csak az önkormányzati dolgozók fognak részt venni, valamint szerintük a véleményezésre és kérdezésre sem lesz lehetőség, inkább egyoldalúan közvetítik majd a terveket a lakosság felé.

A civilek nyílt levélben is kérték Michl-t a lakossági fórum megtartására, most pedig tüntetést szerveztek, ahol követelik, hogy a polgármester ne egyedül dönthessen a várost meghatározó beruházásokról és engedjen beleszólást a lakosságnak is az ügyben.

Ahogy arról már korábban írtunk, a tatai civilek több levélben is felkeresték fel Bencsik Jánost,  Tata fideszes országgyűlési képviselőjét, kérve, hogy álljon ki Magyarország nagy tavainak védelméért, célzott választ nem kaptak. Ráadásul a fenntartható fejlődés bizottsága, melynek Bencsik az elnöke, elutasítottaNagy Tavak Koalíció határozati javaslatát, amely a tatai Öreg-tó, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Fertő-tó védelmét tűzte ki célul.

 

Címlapkép: A tatai Öreg-tó partja. Fotó: Mérce