Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kollégájuk kirúgása után vadsztrájkba és raktárfoglalásba kezdtek a futárok a német kiszállító cégnél

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az élelmiszerek és háztartási eszközök gyors kiszállításával foglalkozó Gorillas német cég futárai a napokban vadsztrájkba kezdtek és barikáddal vették körbe a cég berlini raktárát, hogy így tiltakozzanak kollégájuk elbocsájtása és az indokolatlanul hosszú próbaidős foglalkoztatás ellen.

Az olasz, török, spanyol és általában bevándorló hátterű dolgozókat váratlanul érte kollégájuk, Santiago elbocsájtása – elmondásuk szerint Santiago nem kapott előzetes figyelmeztetést arról, hogy gond lenne a munkájával, sőt, kollégái  éppen úgy látják, hogy megfelelően végezte munkáját. A munkáltató „negatív visszajelzésekre” hivatkozott, de az sem világos, kinek a részéről érkeztek ezek a visszajelzések.

„Miért számít jobban egy szellem visszajelzése, mint azoké, akik nap mint nap együtt dolgoztak Santiagoval?” – tette fel a költői kérdést egy Gorillas-futár.

Santiago váratlan kirúgását a cég hosszú, hat hónapig tartó próbaidős foglalkoztatása tette lehetővé, ezért a kezdetben csupán kollégájuk visszavételéért vadsztrájkoló és raktárfoglaló futárok hamar konkrét követelésként fogalmazták meg azt is, hogy a próbaidő hosszát rövidítse meg a munkáltató. Később olyan követeléseket is megfogalmaztak a munkáltató felé, minthogy ne lehessen figyelmeztetés nélkül elbocsájtani valakit, csökkentsék a futárokra nehezedő nyomást, hogy időben szállítsanak ki, tegyenek többet a balesetek elkerüléséért és fejlesszék a munkaeszközöket, köztük a bicikliket.

A dolgozói tiltakozások különösen rosszkor érik a német céget, mert a berlini lakosság részéről is egyre nagyobb ellenérzést váltanak ki a Kreuzberg és Mitte kerületeiben épülő Gorillas-raktárok. A startup cég ráadásul azt hirdeti magáról, hogy az alkalmazottai mind „egy családba” tartoznak, a futárok vadsztrájkja viszont éppen ezt az állítást és ezt a barátságos startup-imidzset cáfolja. Ezt az imidzset rombolja az is, hogy a menedzsment első reakciója a vadsztrájkra és a raktárok eltorlaszolására a rendőrség kihívása volt.

A Gorillas-sztrájkot részben az tette lehetővé, hogy a futárait a cég közvetlenül, tehát nem kényszervállalkozókként alkalmazza. A kényszervállalkozás nehézsége ugyanis – túl azon, hogy nem jár fix bérrel és munkavállalói jogokkal -, hogy megnehezíti a munkaerő önszerveződését, mivel a kényszervállalkozó-haknimunkások között kevésbé tudnak kialakulni személyes kapcsolatok, összeköttetések és így aztán hatékony érdekvédelmi szervezkedés sem. A Gorillas futárai viszont rendszeresen találkozhatnak egymással a cég áruelosztó-raktáraiban, mint állandó alkalmazottak, ami minden bizonnyal megkönnyítette a dolgukat a vadsztrájk során. Magyarországon jelenleg a legtöbb futár nem munkavállalóként dolgozik.

Címlapkép: Pixabay