Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: ha valaki nem jön el a második oltására, töröljük a védettségi igazolványát

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon megtartották az első olyan Kormányinfót, amelyen már újságírók is részt vehettek, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett most Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel Gulyás Gergely miniszter mellett.

A sajtótájékoztató itt követhető:

Orbán Viktor a gazdaság újraindításáról számolt be, illetve azokról a döntésekről, amelyeket tegnapi ülésén hozott a kormány járványügyben. Úgy fogalmazott: a védekezés teljesen új szakaszása lép. A miniszterelnök beszámolt arról, hogy a belügyminiszter ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, megállapították, hogy a fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken.

Ennek fényében a miniszterelnök kijelentette: „kellő magabiztossággal mondhatjuk, hogy a harmadik hullámot legyűrtük”.

Az oltási helyzetet is áttekintették, 5.311.475 embert oltottak be itthon. A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy első oltások és az átoltottság tekintetében nagyon jó helyen állunk.

„Nem tekintjük versenynek az oltást, mert emberéletekről van szó, de kétségkívül jó teljesítmény kell ahhoz, hogy egy országot ilyen mértékben át lehessen oltani”

-mondta, majd hozzátette, hogy több vakcina áll rendelkezésre, mint amennyire jelentkeztek. Hangsúlyozta, hogy fontos egyéni felelősség az oltakozás és csak azok számára ért véget a járvány, akik beoltatták magukat.

Vakcinák tekintetében a Szputnyikból van a legkevesebb, az fog leghamarabb „kifutni”, keleti vakcinából van bőven, illetve nagyon sok nyugati is érkezik még (Pfizer, Moderna).

A kormány tegnap eldöntötte, hogy engedélyezi a 12 és 16 év közöttiek oltását.

Az ő esetükben a szülők döntenek az oltakozásról, ez a szokásos módon folyik.

A miniszter arról is beszélt, hogy vannak olyanok, akik nem vették fel a második oltásukat, csupán az elsőt. Miattuk azt a döntést hozták, hogyha lejárt az oltakozási határidejük, törlik a védettségi igazolványukat.

A kormány a jövőhéttől áttér a készenléti oltás rendszerére a tömeges oltás helyett. Az újranyitásban Orbán szerint egy-másfél hónappal előrébb járunk, mint a többi európai ország.

A miniszterelnök emlékeztetett mondására, miszerint annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretett, most úgy látja, hogy ezt még bőven meg is haladták. A gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás.

A napokban két operatív törzset alapítanak meg, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik pedig a társadalmi élet újraindításával fog foglalkozni. Előbbit Szijjártó Péter, utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

A gazdaság kapcsán arról is beszámolt, hogy az eddigi krízisekből tanulva (2008-as pénzügyi, migrációs és a koronavírus okozta válság) az elkövetkezendő évtizedben olyan működésmódot próbálnak majd létrehozni, amely képes a kríziseket kezelni és ezért olyan döntéseket hoznak majd, amelyre nem volt még példa az ország történelmében.

Emiatt Nemzeti Konzultációt indítanak majd, hogy kikérjék az emberek véleményét, hogy a későbbi döntések a legnagyobb egyetértésben valósuljanak meg, szó lesz többek között a minimálbérről, amelyet 200 ezer forintra emelnének meg.

A konzultáció során arra is rákérdeznek, hogy a gyermeket nevelő szülők 2022-ben visszakaphatják 2021 során befizetett adójukat is, illetve a hitelmoratóriumra és a zöldadóra is. A „menekültkvótára” is rá fognak kérdezni a társadalmi egyeztetés során.

A konzultációt elektronikus úton és levélben is ki lehet majd tölteni.

A védekezésben résztvevők pedig 10 nap fizetett szabadságot kapnak majd, az erről szóló pontos rendelet a mai nap során jelenik meg.