Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyári kánikulára és egy pártközi egyezségre hivatkozva nem tartanának előválasztási vitákat július 26-ig

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sajtótájékoztatót tartott a Civil Választási Bizottság (továbbiakban: CVB) az előválasztás folyamatáról, ahol bemutatkoztak az előválasztást lebonyolító civil szervezetek is. A vitákat megvalósításáért Tabumentes Egyesület kijelentette, hogy egyetértenek azzal a pártközi egyezséggel, amelynek értelmében a vitákra csak július 26. után kerülhet sor. Korábban Kálmán Olga erre az egyezségre hivatkozva nem vett részt a Partizán által szervezett vitán.

Magyar György, a CVB elnöke elmondta, hogy a Fudan egyetemmel kapcsolatos konzultáció az előválasztás főpróbája, mivel a konzultáció megvalósításában a CVB több tagszervezete is részt vesz.

Az előválasztáson az AHang civil szervezet fog felel az önkéntesek megszervezéséért, koordinálásért, illetve több részvételre buzdító kampánnyal is készülnek. Az előválasztáson online, applikáción keresztül is lehet majd szavazni, aminek technikai lebonyolításáért szintén az AHang fog felelni.

A Számoljuk Együtt Egyesület önkéntes szavazatszámlálókat fog biztosítani, a Nyomtass Te Is! mozgalom kiadványaikkal fogja segíteni a tájékoztatást.

A Tabumentes Egyesület a viták megszervezéséért fog felelni. Az egyesület szóvívője elmondta, hogy Kínáról, Magyarország Kínával való kapcsolatáról is vitát fognak szervezni. Az egyesület a vitaszervezésben együtt fog működni a Partizánnal, tette hozzá a szóvivő.

A Mérce kérdésére a Tabumentes Egyesület szóvivője azt is elmondta, hogy „alapvetően egyetértenek” azzal a pártközi egyezséggel, hogy csak július 26. után legyenek előválasztási viták. A szóvivő többek között a nyári kánikulára is hivatkozott, de alapvetően az egyesület azt szeretné, ha a viták akkor zajlanának le, amikor már a jelöltek listája végleges. Korábban ennek az egyezségnek az értelmében nem vett részt Kálmán Olga a Partizán vitáján, ahol ezért végül csak Tordai Bence és Berg Dániel vitázott.

Az egyezségről egész pontosan a pártok delegáltjaiból álló Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB) határozott.

Az ELEGY (Ellenzéki Együttműködés) tagszervezet a program kidolgozásában fog segédkezni.

A mozgósításért és technikai háttérért felelős Főnix Mozgalom képviselője elmondta, hogy a mozgalom nem ért egyet az előválasztásokon egymás javára való visszaléptetésekkel, hiszen az éppen az előválasztás értelmét veszi el.

Magyar György, a CVB elnöke szerint „nem kell tragikus következtetéseket levonni a visszaléptetésekből, mert nem ez a jellemző”. Az elnök szerint a visszaléptetések mögött az állhat, hogy a pártok sajnálják erőforrásaikat költeni olyan jelöltekre, akik esélytelenek, vagyis takarékossági okai lehetnek. Az ügyvéd szerint az ilyen visszaléptetések száma elenyésző, „a 106-ból meggyőződésem szerint 6-8 helyen zajlik ilyen, ahol kitérnek egymás elől az esélyesek”, tette hozzá.